• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Predstavljanje nominiranih kandidata za nagradu Astrid Lindgren Memorial Award 2019

15 Oktobar 2018 Događaji 1292 Views

Frankfurtski sajam knjiga (Frankfurter Buchmesse), tradicionalno je bio domaćin i ovogodišnjeg predstavljanja nominiranih kandidata za nagradu Astrid Lindgren Memorial Award 2019.

U čast sjećanja na ovu autoricu, te promociju dječije i književnosti za mlade širom svijeta, Švedska vlada je 2002. godine osnovala internacionalnu nagradu u njeno ime "The Astrid Lindgren Memorial Award", a administrira je Švedsko nacionalno vijeće za kulturne poslove.

Nagrada u ime Astrid Lindgren daje dječijoj i književnosti za mlade posebno mjesto koje zaslužuju u svijetu. Jedan od ciljeva nagrade jeste privući nadarene pripovjedače, autore i ilustratore, te ih ohrabriti da stvaraju kvalitetnu književnost. Također, to je znak institucijama i organizacijama širom svijeta da dječija književnost i književnost za mlade vrijedi milione, a da su djeca svijeta vrijednija i od miliona.

Nakon pozdravnih riječi potpredsjednice Frankfurtskog sajma knjiga, Gabi Rauch-Kneer i govora direktorice ALMA- e, Helen Sigeland, predstavljena je i laureatkinja Astrid Lindgren Memorial Award za 2018. godinu, Jacqueline Woodson, od strane Boel Westin, predsjednice žirija.

20181011 155120

Dr. Ismet Ovčina sa Helen Sigeland (direktorica ALMA) i Boel Westin (predsjednica žirija ALMA)

Specijalna gošća promocije je bila Kitty Crowther, ilustratorica i ALMA laureatkinja 2010 godine, koja je govorila o značaju književnosti za djecu i mlade i nagradi ALMA.

Na kraju, prof. Boel Westin, predsjednica žirija Astrid Lindgren Memorial Award, je promovirala listu nominiranih kandidata za 2019. godinu.

Nominirani kandidati  Bosne i Hercegovine za Astrid Lindgren Memorial Award za 2019. godinu su Šimo Ešić, bosanskohercegovački pjesnik za djecu, pripovjedač, dramski pisac, novinar i osnivač i vlasnik izdavačke kuće "Bosanska riječ" Tuzla, i Fahrudin Kučuk, također bosanskohercegovački pjesnik i pripovjedač, te direktor Festivala dječije umjetnosti (FEDU).

Ovoj ceremoniji, na poziv organizatora, prisustvovao je i direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina, kao predstavnik nominacijskog tijela za Bosnu i Hercegovinu.

Sve nominirane kandidate za nagradu Astrid Lindgren Memorial Award 2019 možete pogledati na linku: http://www.alma.se/en/.