• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Delegacija Univerziteta Haxhi Zeka, Peć, posjetila NUBBIH

12 Oktobar 2018 Novosti 1161 Views

POSJETA DELEGACIJE UNIVERZITETA HAXHI ZEKA, PEĆ NACIONALNOJ I UNIVERZITETSKOJ BIBLIOTECI BOSNE I HERCEGOVINE

 

Delegacija Univerziteta Haxhi Zeka iz Peći u sastavu prof. dr. Fadil Millaku, rektor Univerziteta Haxhi Zeka, prof. dr. Sabiha Shala, prorektor za nastavu i studentska pitanja, prof. dr. Ibish Mazreku , prorektor za međunarodnu saradnju, prof. dr. Halit Shabani, dekan Fakulteta Biznisa, prof. dr. Florin Peci, senator, Msc. Astrit Ademaj, Sekretar Univerziteta, Msc. Hajrija Škrijelj, rukovodilac centra za razvoj karijere i prorektorica za međunarodnu saradnju UNSA prof. dr. Aleksandra Nikolić, bili su u protokolarnoj posjeti Kampusa UNSA i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, gdje su, u odsustvu dr. Ismeta Ovčine, direktora NUBBiH, sa predstavnicama NUBBiH Beditom Islamović, Merimom Lendo, Vanesom Poljčić Džanko, Adisom Žero i Anjom Mastilović razgovarali o mogućim oblicima saradnje između Univerziteta u Sarajevu, NUBBiH i Univerziteta Haxhi Zeka.

Predstavnice NUBBiH su najprije uvaženu delegaciju upoznale sa historijatom i  procesima rada unutar NUBBiH.

Prof. dr. Sabiha Shala, prorektor za nastavu i studentska pitanja je bila zainteresirana za uspostavljanje saradnje, koja se prije svega odnosi na međunarodnu i međubibliotečku pozajmicu, razmjenu i pristup online katalozima NUBBiH, kako bi Univerzitet Haxhi Zeka ostvario pozitivnu ocjenu u procesu evaluacije toga univerziteta, jer su studijski programi organizirani i na bosanskom jeziku.

U kratkom obilasku pojedinih odjeljenja i sektora uvaženoj delegaciji je prezentiran Katalog NUBBiH, Specijalne zbirke i Centar za restauraciju i konzervaciju, gdje je prof. dr. Fadil Millaku, rektor univerziteta, izrazio posebno interesovanje za spašeni dio fonda iz Vijećnice.