• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Sedma konferencija direktora nacionalnih biblioteka Jugoistočne Evrope

09 Oktobar 2018 Novosti 1211 Views

Sedma konferencija direktora nacionalnih biblioteka Jugoistočne Evrope i radionica na temu digitalizacije, 4. – 5. oktobar 2018. godine, Narodna biblioteka Srbije

 

4. i 5. oktobra 2018. godine, u Narodnoj biblioteci Srbije održana je Sedma konferencija direktora nacionalnih biblioteka Jugoistočne Evrope (SEENL), tijela osnovanog po ugledu na način umrežavanja nacionalnih biblioteka Evrope, kroz Konferenciju direktora nacionalnih biblioteka Evrope. Centralna tema Konferencije bila je proces i stanje digitalizacije u nacionalnim bibliotekama Jugoistočne Europe i problemi čuvanja i zaštite digitalnih objekata, sa osvrtom na probleme smještanja, čuvanja i zaštite fizičke građe.

Okupljeni učesnici bili su direktori biblioteka iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore,  Grčke,  Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, te njihovi saradnici koji se u svojim nacionalnim bibliotekama bave digitalizacijom.

Saradnici su uz pomoć prezentacija predstavili iskustva u oblasti najnovijih trendova u razvoju digitalnih kolekcija u svojim bibliotekama, kao i digitalnih alata za upravljanje podacima. Predstavljeni su aktuelni projekti, od kojih mnogi zajednički, a sa tim u vezi podvučen je i značaj umrežavanja, dijeljenja resursa, kao i planskog i strateškog unaprjeđivanja oblasti digitalizacije kroz nastavak saradnje u budućim projektima.

5. oktobra, direktori biblioteka su imali radni sastanak u arheološkom parku Viminacijum (u blizini Starog Kostolca, 12 km od Požarevca), dok su saradnici bili prisutni na predavanju gosta iz Slovačke, Strnisko Juraja. Gospodin Strnisko je prezentovao dobru praksu slovačkog Centralnog arhiva podataka pri Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi, u kojoj je govorio o digitalnom očuvanju i trajnom skladištenju digitalnih objekata.

Uz konferenciju je održana i dvodnevna radionica, koju je podržala Konferencija direktora nacionalnih biblioteka Europe kroz grant Erlanda Koldinga Nilsena, dugogodišnjeg direktora Kraljevske biblioteke u Danskoj. Grant se dodjeljuje svake godine jednoj biblioteci članici za podsticanje međunarodne saradnje i jačanje veza između nacionalnih biblioteka Europe.

Ovom prilikom su potpisana i dva važna memoranduma o saradnji između Narodne biblioteke Srbije i Narodne i univerzitske biblioteke “Sv. Kliment Ohridski“ u Skoplju, te između Narodne biblioteke Srbije i Nacionalne biblioteke Bugarske.