• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Sastanak sa potencijalnim članicama sistema COBISS.BH iz TK

10 Avgust 2018 Novosti 1138 Views

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ je 8. avgusta 2018. godine održan sastanak potencijalnih članica sistema COBBIS.BH sa područja Tuzlanskog kantona.

 

Na sastanku prisutnima su se obratili Mirna Trifković, direktorica biblioteke domaćina, dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH,  Nevenka Hajdarović, rukovodilac Virtualne biblioteke BiH, i mr. Enisa Žunić, rukovodilac matične službe NUB „Derviš Sušić“. Sastanku su prisustvovali i Slavena Vojinović, ministrica za kulturu, sport i mlade TK, i direktori osam javnih i jedne specijalne biblioteke TK (Biblioteka Banovići, Narodna biblioteka „Dr. Mustafa Kamarić“ Gračanica, Biblioteka „Alija Isaković“ Gradačac, Gradska biblioteka Kalesija, Biblioteka Kladanj, Biblioteka Lukavac, Narodna biblioteka Srebrenik, Biblioteka Živinice, Behrambegova biblioteka). Na sastanak je bio pozvan i predstavnik Gradske Biblioteke Čelić, ali on zbog ranije dogovorenih obaveza nije mogao prisustvovati.

Primjena informacionih i komunikacionih tehnologija i izgradnja informacionog društva je fundamentalna za sveukupni razvoj i budućnost BiH i ključni faktor za smanjenje razvojnog raskoraka između naše zemlje i Evropske unije. U okviru projekta Strategija razvoja informacionog društva BiH, a u dokumentu Politika razvoja informacionog društva Bosne i Hecegovine, koji je rađen u okviru Razvojnog programa Ujedinjenih nacija za BiH, podržava se umrežavanje biblioteka na različitim teritorijalnim i funkcionalnim principima.

Evropska unija obavezuje zemlje članice na implementaciju 20 osnovnih servisa javne uprave kao punih elektronskih servisa među kojima su i elektronski katalozi javnih biblioteka.

Prema riječima dr. Ismeta Ovčine, ukazala se dobra prilika, jer je vlasnik licence IZUM (Institut informacijskih znanosti, Maribor) ponudio u povodu obilježavanja jubileja – 30. godina od ustanovljenja sistema, besplatno učlanjenje biblioteka koje ispunjavaju uslove za učlanjenje u sistem COBISS. Inače, članarina za nove biblioteke iznosi 1.000 eura.

Ovu pogodnost biblioteke bi trebale iskoristiti u narednih mjesec dana, kako bi se moglo pristupiti daljnjim poslovima vezanim za aktivan rad u sistemu COBISS.BH.

Direktori biblioteka u svom obraćanju iskazali su veliku zainteresiranost za uključenje njihovih biblioteka u Kooperativni online bibliotečko-informacioni sistem BiH (COBISS.BH).

Dogovoreno je da se iznađe mogućnost učlanjenja svih biblioteka sa područja TK-a u ovaj sistem. Biblioteke TK ispunjavaju uslove za učlanjenje; tj. imaju stručno osposobljen kadar, dobre fondove i informatičku infrastrukturu. Za njihovo aktivno uključenje u sistem COBISS.BH neophodno je da se obezbijede sredstva za licence i edukaciju bibliotekara. Na godišnjem nivou licenca za jednu biblioteku (dva istovremena korisnika) iznosi 1.400 KM.

U COBISS su uključene 73 bh. biblioteke, svi javni univerziteti, dva privatna univerziteta, veliki broj javnih biblioteka i najznačajnije specijalne biblioteke.

NUB „Derviš Sušić“ Tuzla član je COBISS sistema od 1996. godine, istakla je direktorica Mirna Trifković i dodala  da je ova biblioteka spona između Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i biblioteka sa područja TK.

{gallery}tuzla_2010808{/gallery}