• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Unija nacionalnih biblioteka zemalja turskog govornog područja i srodnih zajednica

07 Novembar 2017 Novosti 1248 Views

Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Akraba Toplulukları Millî Kütüphaneleri Birliği

Unija nacionalnih biblioteka zemalja turskog govornog područja i srodnih zajednica

Antalya za wb 2

U periodu od 30.10-01.11.2017. godine u organizaciji Nacionalne biblioteke Republike Turske u Antaliji (Turska) održan je sastanak Direktora nacionalnih biblioteka zemalja turskog govornog područja i srodnih zajednica koje su osnovale Uniju nacionalnih biblioteka zemalja turskog govornog područja i srodnih zajednica (Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Akraba Toplulukları Millî Kütüphaneleri Birliği - TURKUBIR). Sastanak je okupio nacionalne biblioteke Azerbejdžana, Baškortostana, Gagauzije, Kazahstana, Kipra, Kirgistana, Uzbekistana, Tatarstana i Turske kao zemalja osnivača, te Bosne i Hercegovine, Jakutije, Makedonije i Mongolije kao država članica sa statusom posmatrača. U prvom dijelu sastanka biblioteke su međusobno predstavile svoj rad i aktivnosti. Predstavnici Bosne i Hercegovine na sastanku bile su Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine i Gazi Husrev-begova biblioteka. Rad i aktivnost NUBBiH prezentirao je direktor dr. Ismet Ovčina. U drugom dijelu sastanka, nakon jednoglasne odluke svih direktora i predstavnika nacionalnih biblioteka pomenutih zemalja, uspostavljena je Unija nacionalnih biblioteka turskih zemalja i udruženih zajednica. Sjedište Unija će biti u Ankari, a njen službeni jezik turski dok će svoje aktivnosti obavljati na turskom, ruskom i engleskom jeziku.

Antalya za web 1

Cilj sastanka bio je postavljanje pravnog okvira aktivnosti koje treba provoditi Unija kako bi osigurala njegovu efikasnost kroz svoju međunarodnu strukturu. Učesnici sastanka odlučili su da će Unija biti smještena u Ankari sa Statutom definisanim prema turskom zakonu, a pod rukovodstvom Nacionalne biblioteke Turske. Nacrt statuta Unije nacionalnih biblioteka zemalja turskog govornog područja i srodnih zajednica prezentirana je na ovom sasatanku i dat je na glasanje direktorima i predstavnicina nacionalnih biblioteka. Uz male korekcije Statut je usvojen i potpisan od strane zemalja osnivača Unije.

Antalya za web 3

Cilj Unije će biti doprinos kulturnoj razmjeni zemalja kroz zajedničke projekte i razvoj bibliotekarstva kroz saradnju u oblasti znanja. Sve zainteresovane biblioteke će imati priliku postati članice ove Unije preko Nacionalnih biblioteka svoje zemlje.

IMG ac95398687ae676617e093c57dd9a5ad V

Ovom prilikom sastanku se pridružio i podsekretar mr. Ömer Arısoy, iz Ministarstva za kulturu i turizma. Nakon pozdravne riječi ministar Arısoy uručio je certifikate i prigodne poklone svim učesnicima skupa, i zahvalio se na prisustvu i podršci radu ovoga skupa