• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi 54. punopravna članica sistema COBISS.BH

03 Juli 2018 Novosti 1186 Views

Ugovor o punopravnom članstvu Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi“ u bibliotečko-informacionom sistemu COBISS.BH potpisali su 2. jula 2018. u Jablanici, ispred Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, VIBBiH centra, direktor dr. Ismet Ovčina, a ispred Muzeja, direktor Ćamil Cero.

Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ smješten je u blizini srušenog mosta, simbola sjećanja na bitku za ranjenike.

Od 1984. godine u sastavu Muzeja djeluje Gradska biblioteka. Biblioteka posjeduje veoma raznovrsnu građu (preko 10.000 knjiga, određeni broj naslova periodike i razne vrste neknjižne građe). Značajan dio fonda odnosi se na građu vezanu za bitku za ranjenike.

Institut znanosti u Mariboru (IZUM) ove godine proslavlja značajan jubilej - trideset godina otkako je uspostavio sistem COBISS (Kooperativni online bibliografski sistem i servisi). Povodom ovog značajnog jubileja, rukovodstvo IZUM-a odlučilo je da bibliotekama odobri specijalne jednokratne popuste. Popusti su povezani isključivo za nove biblioteke koje se tek uključuju u sistem. Školskim bibliotekama, koje će se u COBISS sistem uključiti 2018. godine, neće obračunavati standardne troškove uključivanja (u visini od 1.000,00 EUR), a u tekućoj godini takođe će im ponuditi besplatne licence za istovremena korisnička imena za najviše tri istovremena korisnika. Ostalim bibliotekama, koje će se u COBISS sistem uključiti tokom 2018. godine, takođe neće  obračunati standardne troškove uključivanja, a cijena za licence za istovremena korisnička imena, u tekućoj godini prepoloviće se i za dva istovremena korisnika plaćat će se 30,00 EUR-a.

Veliki broj bh. biblioteka je zaintresiran za uključenje u jedinstveni bibliotečko-informacioni sistem COBISS.BH, a ovom specijalnom ponudom IZUM-a pružena je olakšavajuća okolnost koju treba na najbolji način iskoristiti.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su djelatnici Biblioteke, predstavnici Općine Jablanica i tim Virtualne biblioteke BiH (Nevenka Hajdarović, Dženana Tuzlak i Eldin Hodžić).

Na putu za Jablanicu, dr. Ovčina sa saradnicima, posjetio je i Narodnu biblioteku Konjic. Tom prilikom razgovor je vođen o radu Biblioteke i mogućnostima za učlanjenje u COBISS.BH.