• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Generalna skupština EIFL 2013

19 Novembar 2013 Novosti 1163 Views

Ove godine u Istanbulu održana je 2013 EIFL Generalna skupština pod nazivom „Trends to Watch“. Na Generalnoj skupštini koja je trajala od 11.-13. novembra okupilo se 82 učesnika iz 47 zemalja. Raspravljali su o najnovijim događanjima u pristupu elektronskim sadržajima, otkrivanju bitnih tema značajnih za biblioteke, i razmijenili nova dostignuća u proteklih godinu dana iz biblioteka članica konzorcija.

Ovom skupu pridružili su se i predstavnici Bibliotečkog konzorcija Univerziteta Anadolija (ANKOS - Anatolian University Libraries Consortium) koji je održao prezentaciju o bibliotekarstvu u Turskoj i aktivnostima ANKOS-a.

Četiri ključne teme su predstavljene od strane gostujućih stručnjaka u uvedenim interaktivnim izlaganjima u sesije "Trends to Watch" a to su: redefiniranje procjena istraživanja, masovni online tečajevi otvorenog pristupa (MOOCs - Massive Open Online Courses), istraživanja podataka, i otkrivanje modela teksta i podataka. Ove sesije izazvale su veliki interes i diskusije.

Novina na skupštini bila su posterska izlaganja gdje je prikazano 20 projekata koje je podržao EIFL programa o otvorenom pristupu (EIFL-OA) i autorskim pravim i bibliotekama (EIFL-IP). Ostale sesije sadržavale su izlaganja o nedavnim događanjima oko licenciranja e-knjige i e-monografije, pregled izvora novih tehnologija, kao i novine u programskim područjima EIFL-a.

Pored starih članova EIFL porodice pridružila se i nova zemlja partner, Fiji (Fidži).

Ispred EICBiH (Electronic Informatium Consortium of Bosnia and Herzegovina) ove godine na Godišnjoj skupštini prisustvovao je direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH dr. Ismet Ovčina, koji je u svom izlaganju predstavio rad i aktivnosti Konzorcija BiH.

Detaljnije o programu 2013 EIFL Godišnjoj skupštini možete pogledati na linku:

http://www.eifl.net/ga-2013-programme

{gallery}EIFL_2013{/gallery}