• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Sajam knjiga i učila Interliber 2013

21 Novembar 2013 Novosti 985 Views

Na Međunarodnom sajmu knjiga i učila - Interliber 2013 u Zagrebu, predstavilo se 35 izdavača iz BiH

Od 12. do 17. novembra 2013. godine  održan je 36. Međunarodni sajam knjiga i učila - Interliber u Zagrebu.

"Interliber 2013" okupio je 250 izdavača, od kojih je 35 bilo iz BiH, a osim profesionalnih izdavačkih kuća u Zagrebu predstavilo se i Udruženje izdavača i knjižara BiH (UIKBiH), na čijem štandu je promovisana izdavačka djelatnost jednog broja izdavačkih kuća i autora iz BiH, uključujući i izdanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Na 36. Međunarodnom sajmu knjiga i učila Ibrahim Spahić, predsjednik Žirija za nominaciju za Evropsku nagradu za književnost za 2013. iz BiH, predstavio je i dobitnika nagrade Faruka Šehića.

Roman Faruka Šehića "Knjiga o Uni", (objavljen u izdavačkoj kući Baybook 2011), je izuzetno djelo evropske moderne književnosti i autor ovim ostvarenjem potvrđuje, kao i rijeka Una, svoju jedinstvenost.

Žiri u kojem su bili i Amir Brka, Kristina Mrđa, Ljubica Ostojić i Zvonko Radeljković nominirao je Faruka Šehića za Evropsku nagradu za književnost koja će mu biti dodjeljena 26. novembra u Briselu na svečanoj ceremoniji.

Posljedneg dana sajma održana je i promocija djela Gradmira Gojera, istaknutog javnog kulturnog djelatnika, te promocija djela Šime Ešića i Amira Talića dobitnika nagrade Društva pisaca BiH.

Navedenim promocijama prisustvovao je i gospodin Branko Sukara, savjetnik u Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Zagrebu, kao i jedan broj predstavnika izdavačkih kuća iz BiH, te javnih i kulturnih radnika.

Na zatvaranju Sajma Ibrahim Spahić, u svojstvu predsjednika Udruženja izdavača i knjižara BiH, istakao je da je Interliber 2013, uprkos sveopćoj krizi izdavaštva, potvrdio je da je izuzetno bitan susret izdavača, autora i čitalaca, te da je na Sajmu ostvarena izuzetna poslovna komunikacija između članova Udruženja iz regiona tokom koje su pokrenuta ključna pitanja koja se odnose na suradnju u oblasti izdavaštva.

Sajam je privukao preko 100.000 posjetitelja.