• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Posjeta studenata Internacionalnog univerziteta u Sarajevu

27 April 2016 Novosti 986 Views

26.04.2016., Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine su posjetili studenti Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Svrha njihove posjete bila je posjeta Biblioteci i obilazak Centra za restauraciju i konzervaciju NUBBiH. Inače, Centar za zaštitu i restauraciju se sastoji od dva laboratorija: konzervatorski i knjigovezački laboratorij. Dobro planiranje i strategija zaštite građe, imaju odlučujuću ulogu u bibliotečkom poslovanju i postizanju osnovnih ciljeva bibliotečke struke: prikupljanju, čuvanju i davanju na korištenje bibliotečke građe. Sve ove akcije su usmjerene i na očuvanje kulturnog naslijeđa za budućnost. Zaštita i restauracija bibliotečke građe, znače mnogo više od samog tretmana objekta od štete koja je već načinjena, to je istovremeno i očuvanje kulturnog naslijeđa za budućnost.

Studente je ugostila bibliotekarka Adelaida Grabovica, kao i restaurator i knjigovezac biblioteke Nermin Ibrulj, koji ih je upoznao sa osnovnim metodama restauracije i konverzacije bibliotečke građe.

Gosti sa Internacionalnog univerziteta su se zahvalili na gostoprimstvu i saradnji ove dvije institucije.

{gallery}ius_2016{/gallery}