• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

52nd Library Week

07 April 2016 Novosti 1093 Views

U organizaciji Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, u Ankari je održana manifestacija „52 Sedmica bibliteka“.

Na ovom eminentnom skupu pored domaćina i predstavnika iz Albanije, Kosova, Moldavije i Palestine, kongresu bibliotekara obratili su se i dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, dr. Lejla Gazić, dugogodišnji službenik Orijentalnog instituta u Sarajevu i Osman Lavić, direktor Gazi Husrev- begove biblioteke. Dr. Ismet Ovčina govorio je o tehničko- tehnološkom i informatičkom razvoju, ali i potrebama i zahtjevima korisnika, u skladu s kojima je biblioteka postupno modificirala i transformirala svoje funkcije i servise i nastojala ih u svakom segmentu prilagoditi savremenim trendovima u bibliotečko- informacijskoj djelatnosti, čime su zadaci i funkcije postali mnogo složeniji i kompleksniji. Također, dr. Ismet Ovčina je govorio  o iznimnom značaju međunarodne bibliotečke saradnje kao i o značajnoj funkciji biblioteke, a to je članstvo i predstavljanje bosanskohercegovačkog bibliotekarstva u međunarodnim strukovnim asocijacijama. On this site you can easily check out screens of every download siterip before actually downading it. Rare thing.

Prilikom ovo posjete Ankari, održan je niz konstruktivnih razgovora s predstavnicima Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, direktorom Nacionalne biblioteke Republike Turske, Zulfi Toman,  te osobljem zaduženim za izdavaštvo, digitalnu biblioteku i odjel za konzervaciju i restauraciju, a sve s ciljem razmjene iskustava i unapređenja ove oblasti i daljnje saradnje.

Inače, skup je pozdravio Vicepremijer Ministarstva kulture i turizma Republike Turske Mahir Unal.

{gallery}LW{/gallery}