• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

"Europeana 1914 – 191 8“ – Dani prikupljanja uspomena u Sarajevu

07 Mart 2016 Novosti 958 Views

U prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine 2. marta 2016. godine održana je prezentacija projekta „Europeana 1914 – 1918“.

Projekat su prezentirali predstavnici Europeane, Ad Polle, viši koordinator projekta i Frank Drauschke historičar i saradnik na projektu iz Instituta za historiju Fact & Files u Berlinu. Na prezentaciji su prisustvovali profesori i studenti sa Katedre za historiju, studenti sa Katedre za komparativnu književnost i bibliotekarstvo, predstavnici biblioteke Filozofskog fakulteta, Bošnjačkog instituta „Adil Zulfikarpašić“, predstavnici Gazi Husrev-begove biblioteke, uposlenici NUBBiH i drugi.

Prezentacija je održana u dva dijela. U prvom dijelu, predstavljen je rad i sadržaj Europeane, a potom projekat „Europeana 1914 – 1918“. U ovom dijelu, prisutni su mogli bolje upoznati na koji način ponaosob mogu doprinijeti ovom arhivu. U drugom dijelu organizovana je obuka za osoblje koje će učestvovati u realizaciji samog projekta. Realizacija projekta koju je na sebe preuzela NUBBiH, a pod nazivom „Dani prikupljanja uspomena 100 godine Prvi svjetski rat“ održaće se 18. i 19. marta 2016. godine, od 10:00-18:00 sati, u prostorijama NUBBiH.

Projekat ima za cilj prikupiti neobjavljene priče pojedinaca i porodica, digitalizirati predmete vezane za ove priče kao što su slike, dnevnici, pisma, medalje, oružje itd. i objediniti u jedinstven panevropski arhiv te ih učiniti dostupnim cijelome svijetu, uz odobrenje njihovih vlasnika. Na ovaj način, portal Europeana želi, pored izvora o Prvom svjetskom ratu koje se nalaze u bibliotekama, muzejima, arhivima, prikupiti podatke i od običnih građana te popuniti praznine u pogledu događaja u pomenutom vremenskom periodu.

Ideja projekta rodila se na Univerzitetu Oxford. Širom Ujedinjenog Kraljevstva svoja porodična pisma, fotografije i ostale ratne uspomene, mnogi građani su ustupili Univerzitetu za digitalizaciju. Uspjeh projekta, koji se uskoro u Engleskoj pretvorio u Veliku ratnu arhivu,  prepoznala je Europeana, koja je u suradnji sa Njemačkom nacionalnom bibliotekom i Univerzitetom Oxford organizovala dane prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata. Rezultati su bili daleko veći od očekivanog. Od 2011. godine pa do danas, u više od 20 zemalja širom Evrope priključilo se ovom digitalnom arhivu. Više informacija o projektu dostupno je na portalu Europeane, http://www.europeana1914-1918.eu/bs.

{gallery}EU14-18{/gallery}