• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Dr. Ovčina u posjeti bibliotekama u Mostaru, Bileći, Trebinju, i Dubrovniku

29 Novembar 2016 Novosti 991 Views

Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, sa saradnicom, posjetio je narodne biblioteke u Mostaru, Bileći, Trebinju i Dubrovniku i susreo se sa direktorima, odnosno rukovodstvima biblioteka.

Gospodin Rasim Prguda, direktor Narodne biblioteke Mostar, se, u razgovoru sa Dr. Ovčina, pohvalio rezultatima rada Biblioteke, postignutim tokom 2016. godine, posebno segmentom koji se odnosi na obradu u COBISS-u, te na prinavljanje bibliotečkog fonda.  

Gospođa Dana Kuduz, direktorica Narodne biblioteke Trebinje, istaknula je da je tokom ove godine značajno povećan broj korisnika Biblioteke. Također, izrazila je spremnost na saradnju u realizaciji projekata, a posebno onih koji se odnose na rekonstrukciju i zaštitu kulturne baštine, te edukaciju stručnog kadra.

U Narodnoj biblioteci „Vladimir Gaćinović“ u Bileći, Dr. Ovčina se sastao sa direktorom Biblioteke, gospodinom Šćepanom Aleksić i saradnicima, sa  kojima je razgovarao o različitim temama: o organizaciji prostora Biblioteke, obogaćivanju bibliotečkog fonda, te edukaciji bibliotekara.

Gospođa Paula Raguž je, u ime ravnateljice Vesne Čučić, izrazila dobrodošlicu Dr. Ovčini u Dubrovačkim knjižnicama u Dubrovniku i u kratkom obilasku, upoznala gosta sa aktivnostima na realizaciji tekućih projekata i ostalim aktualnim dešavanjima u Knjižnicama. Razgovarali su i o projektima prekogranične saradnje, koje bi NUBBiH i DKD eventualno mogle zajednički realizirati kroz predpristupne fondove EU.

{gallery}20161129_Turneja{/gallery}