• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Europeana Network Association AGM 2016

17 Novembar 2016 Novosti 967 Views

Europeana Network Association AGM 2016 – Generalna skupština 2016 (Nacionalna biblioteka Latvije)

Godišnja generalna skupština, Europeana Network Association AGM, je ključni godišnji događaj za Europeanu i njene poslovne saradnike, gdje se pruža mogućnost da se razmijene iskustva i razvijaju specifična područja od zajedničkog interesa. To je sastanak kada se sumiraju aktivnosti za protekli period i usvajaju dokumenti za naredni period.

Ove godine Generalna skupština je održana 8. i 9. novembra u Nacionalnoj biblioteci Latvije u Rigi.

Jedan od značajnih projekata Europeane, svakako je i Europeana 1914-1918, Prikupljanje uspomena iz Prvog svjetskog rata, koji je realiziran i u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hecegovine.

Dani prikupljanja uspomena – 100 godina od Prvog svjetskog rata, održani su 18. i 19. marta 2016. godine u NUBBiH, čiji je cilj bio prikupljanje neobjavljenih priča pojedinaca i njihovih porodica iz navedenog perioda. Svi predmeti koje su posjetioci donijeli su digitalizirani i zajedno sa obrađenim pričama pohranjeni u jedinstveni panevropski arhiv Europeana 1914-1918. Na taj način postali su dostupni cjelokupnoj javnosti. U okviru ovog događaja postavljena je izložba na temu Prvog svjetskog rata iz fondova Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Biblioteke Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Svoj doprinos izložbi dali su i privatni kolekcionari.

Iako su Dani prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata 1914 - 1918 trajali samo dva dana, rezultati su veoma pozitivni, što su potvrdili i predstavnici Europeane i Fact&Files Instituta. Zbog velike zainteresovanosti građana NUBBiH će i dalje ostati otvorena za pojedince koji žele podijeliti svoje uspomene i darovati ih u pomenuti digitalni arhiv.

Saradnici iz Europene su bili Ad Pollé i Frank Drauschke, koji su na Generalnoj skupštini 2016. godine u Rigi, imali svoje izlaganje pod nazivom Using the power of the crowd: Transcribing Europeana.

Na poziv organizatora, u radu ovog značajnog skupa Europeane, aktivno je učestvovao i dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

{gallery}2016_riga{/gallery}