• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Promovirana knjiga Gradimira Gojera "Summa theatralica"

04 Oktobar 2016 Novosti 986 Views

(FENA) - Promocija knjige Gradimira Gojera  "Summa theatralica" u izdanju NVO Gariwo iz Sarajeva upriličena je 03. oktobra 2016. godine u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH

O knjizi koja je dobila Nagradu okruglog stola kritike 24. internacionalnog festivala kamernog teatra „Risto Šiškov“ u Strumici govorili su Ismet Ovčina, Svetlana Broz, Dino Mustafić, Ibrahim Spahić.

Direktor NUBBiH Ismet Ovčina između ostalog je rekao da knjiga “Summa theatralica” daje veliki doprinos pozorišnoj umjetnosti te da Gradimir Gojer u ovoj knjizi teatarskih eseja i prikaza prezentuje sposobnost i umijeće analiziranja predstava i rediteljskih poetika.

Svetlana Broz, koja je govorila uime izdavača Gariwo, navela je da se ovom knjigom ujedno obilježava 40 godina od pozorišnog rada Gradimira Gojera koji je u tom periodu režirao 120 predstava, 20 godina od njegovog publicističkog i književnog rada, tokom kojeg je objavio značajan broj knjiga.

Gradimir Gojer govoreći o ovom djelu kazao je da je nastalo tako što je godinu dao putovao i gledao predstave u pozorištima Beograda, Zagreba, Sarajeva…

- Radi se o jednom skupu teatarskih iskustava mog pogleda na današnji trenutak teatarski, ovoga regiona. Tu su i dva portreta posvećena dvojici velikih reditelja: Slobodanu Unkovskom (Skoplje) i Bori Draškoviću (Novi Sad) - kazao je Gojer.

Kako je naveo, knjiga je i dokaz živosti teatra na ovim prostorima. 

Recenzent knjige reditelj Dino Mustafić istakao je da je za ljude teatra praznik svaka knjiga koja se bavi scenskom umjetnošću.

Kako Mustafić kaže, Gradimir Gojer očima reditelja sumira pozorišnu scenu.

Mustafić je naveo da će ova knjiga biti značajna za mlade reditelje, umjetnike te da je treba preporučiti i urednicima kulturnih rubrika da bi vidjeli kako je pisanje kritika jedan odgovoran i težak posao.

- U ovoj knjizi mi je zanimljivo da se predstavama ne arbitrira nego se govori iz rediteljskih poetika. To je na neki način reafirmacija kritičkog pristupa teatru s literarnom, esejističkom vrijednošću - rekao je Mustafić.

{gallery}20161004_gojer{/gallery}