• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Promocije izdanja NUB BIH na 29. Međunarodnom sajmu knjiga i učila

24 April 2017 Novosti 1064 Views

Od 19. do 24. aprila 2017 održan je 29. Međunarodni sajam knjiga u Sarajevu.

Kao i svake godine, učešće je uzela i Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine predstavljajući sebe kao izdavača sa trenutno četiri edicije: Edicija Bosanskohercegovačka bibliografija, Edicija Memoria Bosniaca, Edicija Memoria Mundi i Edicija Stručna bibliotečka literatura.

U okviru Sajma, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je održala i promocije svoje tri publikacije.

Prva promovisana knjiga je „Zvjezdana vrteška“ koju je NUBBiH izdala u okviru edicije Memoria mundi krajem 2016. godine.

Knjiga obuhvata izbor iz književnog opusa devet bosanskohercegovačkih dječijih pisaca (Ranko Pavlović, Jovo Čulić, Kemal Mahmutefendić, Alija H. Dubočanin, Jagoda Iličić, Muhidin Šarić, Mirsad Abdagić Kike, Jelena Kojović-Tepić i Fahrudin Kučuk), kandidata koje je Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine nominirala za memorijalnu nagradu Astrid Lindgren, u periodu od 2012. godine do 2017. godine.

Promotori su bili glavni i odgovorni urednik dr. Ismet Ovčina, direktor NUB BIH i Fahrudin Kučuk bosanskohercegovački pisac za djecu, a i ujedno jedan od autora ove knjige.

Gospodin Kučuk je rekao da bi mu bilo drago da se u svijetu mnogo više posvećuje pažnje djeci, da rečenica „djeca su najbitnija“ ne ostane samo fraza, te da on sve čini sa svoje strane da tako i bude. Svoj govor je završio zahvalom NUBBiH koja ga je nominirala za ovako prestižnu nagradu Astrid Lindgren za 2017. godinu i što je dio ovog projekta pod imenom „Zvjezdana vrteška“.

Dr. Ovčina je istakao da će ova publikacija iako namijenjena mladim čitaocima, donijeti nove spoznaje i roditeljima, pedagozima, književnim teoretičarima, itd ... Zahvalio se svim nominiranim kandidatima na promociji dječije književnosti BiH, kao i urednicima Mr. Merimi Lendo i Mirsadu Bećirbašiću, sa željom da jednog dana ova nagrada „Astrid Lindgren Memorial Award“ dođe i u BiH.

O novom 21. broju časopisa Bosniace je govorio glavni i odgovorni urednik dr. Ismet Ovčina, te književnik Gradimir Gojer.

Direktor Ovčina kazao je da časopis izlazi jednom godišnje, te da se u njemu objavljuju originalni, stručni i naučni radovi, kao i  sistematizirana građa od velikog značaja za obnovu kolekcije biblioteke i bibliotečku struku u cjelini. Naglasio je da novo izdanje časopisa ima novu urednicu g. Adisu Žero, te da časopis ima i međunarodno uredništvo. Sa novim uredništvom, časopis je dobio i svoju online verziju. Online izdanje Bosniace ima otvoren pristup, te su svi članci po objavi dostupni čitaocima. Časopis ima svoju web stranicu: http://bosniaca.nub.ba/. Tehnički urednik online verzije Bosniace je Eldin Hodžić.

Bosniaca je jedini bosanskohercegovački stručni časopis u oblasti bibliotekarstva koji je indeksiran u međunarodnim bazama podataka: EBSCO–CEEAS (Central & Eastern European Academic  Source) i C.E.E.O.L. (Central and Eastern European Online Library).

Gospodin Gojer, koji je ove godine Biblioteci donirao 814 knjiga, istakao je da ovaj broj časopisa Bosniaca ima izuzetan značaj za akademsku javnost, pogotovu što je indeksiran u relevantnim bazama podataka, te što ima međunarodnu redakciju koja se sastoji od respektabilnih imena.

Treća promovisana knjiga je drugo prošireno izdanje knjige „Blago NUBBiH“.

Koncipirana je s intencijom da čitatelju predoči neke od najznačajnijih i najzanimljivijih bibliotečkih jedinica iz bogatog bibliotečkog fonda Specijalnih zbirki i fonda Stare periodike NUBBiH.

Na promociji ove publikacije su govorili odgovorni urednik dr. Ismet Ovčina, prof. dr. Adnan Busuladžić, bivši dugogodišnji direktor Zemaljskog muzeja i M.A. Muamera Smajić.