• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

U Mostaru upriličen Dan akademske knjige

24 Oktobar 2017 Novosti 1056 Views

Preuzeto sa web stranice Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, u ponedjeljak, 23.10.2017. godine, u Mostaru, upriličen je Dan akademske knjige, na kojem je izdavačku djelatnost Ministarstva predstavila federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović. Napomenula je da su monografije, knjige i periodične publikacije dio ove djelatnosti te da je, u sklopu programa podrške izdavaštvu u oblasti nauke i visokog obrazovanja, predviđeno izdavanje po tri naučna i referentna djela na godišnjem nivou.

 

„Od 2008. godine, kada je Ministarstvo obnovilo program svoje izdavačke djelatnosti, za ove je namjene izdvojeno preko 120.000,00 KM te u našoj ediciji objavljeno 10 knjiga i monografija različitih autora, čija su djela prepoznata kao posebno značajna za opće naučne tokove ili određenu naučnu oblast. Posebno mjesto zauzimaju zbornici radova kroz koje su, javno i transparentno, prikazani rezultati naučnih projekata, u prvom redu istraživačkih, koje je Ministarstvo podržalo do danas“, kazala je ministrica Dilberović.

Najavila je da su u pripremi još dvije knjige – „Teorija helikoptera“, autora prof. Ivana Salaija, te Monografija o naučnicima Jevrejima iz Bosne i Hercegovine, autora dr. Elijasa Taubera, istaknuvši da će Ministarstvo nastaviti podržavati i druge izdavačke projekte od posebnog značaja za opće naučne tokove ili određeno naučno područje.

Na izdavačku djelatnost Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti osvrnula se i prof.dr. Dijana Hadžizukić, dok su o „Bibliotečkoj/knjižničarskoj djelatnosti u BiH“ i „Akademskoj knjizi i izdavaštvu u BiH“ govorili dr. Ismet Ovčina, direktor NUB-a BiH i Dragan Marković, direktor IKD „University press“ d.o.o. Sarajevo. Također, ovom je prilikom Ministarstvo dodijelilo šest novčanih nagrada studentima-korisnicima usluga javnih univerzitetskih biblioteka/Sveučilišne knjižnice (1 po biblioteci/knjižnici), koji su u proteklih devet mjeseci najviše koristili knjižni fond i druge usluge ovih ustanova.

„Mjesec knjige i ovo naše druženje povod je da promoviramo studente koji su vrijedno učili i istraživali, koristeći knjižni fond i elektronske baze podataka univerzitetskih biblioteka u FBiH. Njih su, na poziv ovog Ministarstva, kandidirale biblioteke, a bit će nagrađeni simboličnim novčanim nagrada sa po 300,00 KM“, istaknula je ministrica Elvira Dilberović.

Nagrađeni su: Sara Dedić, na prijedlog Kantonalne i univerzitetske biblioteke USK Bihać; Tarik Šačić, na prijedlog Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH; Jasmina Gerin, na prijedlog Univerzitetske biblioteke Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Monika Ačkar, na prijedlog Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Zenici, Ena Miloš, na prijedlog Sveučilišne knjižnice Sveučilišta u Mostaru; Amina Borovačkić, na prijedlog Univerzitetske biblioteke Univetziteta u Tuzli.

Inače, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti je, u periodu od 2007. do 2017. godine, u okviru različitih programa podrške izdavaštvu i bibliotečkoj djelatnosti u oblasti nauke i visokog obrazovanja, uložilo skoro 3 miliona KM. Istodobno, otkupljeno je i bibliotekama naučnih i visokoškolskih ustanova u FBiH uručeno blizu 2200 različitih naslova naučne i univerzitetske literature, odnosno časopisa.

Slika 1.jpg  Slika 2.JPG

Slika 3.JPG  Slika 4.JPG

  
Slika 5.JPG