• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Izložba „Poljaci i Nijemci – historije dijaloga” u NUBBIH

25 Januar 2017 Novosti 998 Views

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine je otvorena Izložba „Poljaci i Nijemci – historije dijaloga”, koju su, u povodu obilježavanja 25. godišnjice od potpisivanja Sporazuma o dobrosusjedskim odnosima i saradnji, organizirale Ambasada Republike Poljske u BiH i Ambasada Savezne Republike Njemačke u BiH.

Izloženo je ukupno 32 panoa na kojima su tekstom, ilustracijama i fotografijama predstavljene najznačajnije historijske činjenice hronološki postavljene iz perioda II svjetskog rata do 1991.

Otvorenju Izložbe su prisustvovali Nj.E. Valentin Inzko,  Ambasadori i predstavnici većine Ambasada u BiH i drugi zvaničnici.

Uvodnu riječ je dao Dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH, koji je, između ostaloga kazao:

„Obilježavanje ovog značajnog jubileja, simbolizira i upućuje na težnju za održavanjem i njegovanjem najdragocjenijeg društvenog stanja – težnju ka MIRU.  Mir  se najčešće definira kao razdoblje bez ratova. I, premda ta univerzalna vrijedost, MIR, ima ogroman značaj za čovječanstvo, ipak, od završetka II svjetskog rata, 1945. godine, mir je na planeti Zemlji često narušavan! Posljednja četvrt stoljeća obilovala je golemim geo-političkim i socio-ekonomskim promjenama u Evropi (od ujedinjenja Njemačke do disolucije Jugoslavije).Veliki ljudi, Premijer Jan Krzysztof Bielecki i Kancelar Helmut Kohl, prepoznajući potrebu harmoniziranja neriješenih pitanja i prevazilaženja stigmi prošlosti, svojim su potpisima na Sporazumu o dobrosusjedskim odnosima i uzajamnoj saradnji, trasirali put novom kvalitetu poljsko-njemačkih relacija. Ova je Izložba svojevrsni dokument o tom značajnom događaju, koji može poslužiti kao primjer za druge zemlje Evrope i svijeta. Na kraju, čestitam Vam jubilej i iskreno želim  mir zauvijek!“

NJ.E. Andrzej Krawczyk, Ambasador Republike Poljske u BiH se u svome govoru napravio presjek historijskih događaja, osvrnuvši se i na vrijeme današnje:

„Na svijetu, naravno, postoji mnogo sporazuma o saradnji susjednih država, ali je ovaj imao naročito važno značenje i zato je vrijedan prisjećanja i razmišljanja. Načelno ga se uzima za kraj procesa oblikovanja političke mape našeg kontinenta, te uslov koji je omogućio ujedinjenje Njemačke. U daljoj perspektivi donosio je eliminaciju posljednje bitne posljedice Drugog svjetskog rata. S druge strane, to je bio značajan rez u hiljadugodišnjem poljsko-njemačkom odnosu. Bez istinskog približavanja ova dva naroda nakon Drugog svjetskog rata, izgradnja nove i bolje Evrope ne bi bila moguća. Njemačko-francusko približavanja tokom 50-ih godina stvorilo je modernu Zapadnu Evropu ali je Istok Evrope još uvijek bio zarobljenik starih povijesnih emocija....

... Predstavljamo našu izložbu o moralnosti, odgovornosti i mudrosti političara na mjestu na kojem i ja i Ekselencija Hohmann predstavljamo naše zemlje – u Sarajevu. To nije slučajnost. Želja mi je da naša izložba bude osnova za razmišljanje o vrijednostima u javnom životu, u društvu, i zemlji, koje stalno vodi debatu o željenom obliku uređenja države. Neka čin poljskih biskupa i njemačkog kancelara bude inspiracija i lokalnim političarima. „ - kazao je Nj.E. Krawczyk.

Nj.E. Christiane Hohmann, Ambasadorica Savezne Republike Njemačke, u svome je obraćanju poslala snažne poruke:

„...Pomirenje je dugoročni zadatak, a ne kratkoročni cilj. Pomirenje znači ne samo otvorenu raspravu o zajedničkoj istoriji, nego i izgradnju mostova u svakoj generaciji..."Mi, Njemačka i Poljska, smo ovdje zajedno, jer smatramo da je ono što je potrebno zemljama zapadnog Balkana - osim ekonomskih i socijalnih reformi, efikasne mjere za borbu protiv korupcije i efikasno i nezavisno sudstvo - iskreni napori da se prevaziđu sukobi iz prošlosti kroz dijalog i pravda umjesto prevladavanja sukoba iz prošlosti jednom i zauvijek i da rade zajedno za bolju budućnost.“ – kazala je između ostaloga Nj.E. Hohmann.

Izložba je otvorena radnim danima do 31. januara 2017. godine od 08:00 do 18:00 sati. 

{gallery}20170124{/gallery}