• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Književno veče sa Irene Diwiak

14 Novembar 2017 Događaji 1189 Views

Nova akademska godina - i nova lica u Austrijskoj biblioteci Sarajevo!

13. novembra 2017. godine u Austrijskoj čitaonici, u okviru Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, Irene Diwiak je predstavila i čitala iz romana "Liebwies", sa kojim je nominirana za debitantsku nagradu za Austrijsku nagradu za knjigu 2017.

 

 Irene Diwiak je rođena u Grazu 1991. godine i odrasla je u Deutschlandsbergu / Štajerskoj. Trenutno studira komparativnu književnost u Beču. Do sada su se njeni tekstovi pojavljivali  u časopisima i antologijama i dobili su brojne nagrade. Liebwies predstavlja njen prvi roman.

U romanu Irene piše o netalentiranoj  pjevačici koja se proslavlja, talentovanoj kompozitorici koja prolazi nezapaženo i sve to čini  čudesnu priču o lažnom glamuru, pohlepom za slavom i istinitom ljepotom koja nema nikakve veze sa svime ovim. Radnja romana smještena je u 1920- tu godinu i isprepletena je sudbinama brojnih likova.

"Umjetnički roman koji stvara panoptikum međuratnog perioda i početka nacionalsocijalizma". (Werner Krause, Kleine Zeitung)

Večeri je prisustvovao veliki broj gostiju, a među njima već ustaljeno i ambasador Republike Austrije u BiH, NJ.E. Martin Pammer.

Veče je moderirala OeAD lektorica Rebekke Zeinzinger, a prisutne je pozdravio prof. Dr. Vahidin Preljević i zahvalio ambasadi Republike Austrije u BiH i Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH na podršci.

{gallery}20171113_diwiak{/gallery}