• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Promocija knjige - Upravljanje kvalitetom: LEAN proizvodnja – SIX SIGMA

08 Decembar 2017 Novosti 1206 Views

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine je, u četvrtak, 7.12.2017. godine, promovirana knjiga „Upravljanje kvalitetom: Lean proizvodnja – Six Sigma“, autora Prof. Dr. Ismara Alagića.

Promotori, Doc. Dr. Alaudin Brkić i Doc. Dr. Dženan Kulović, iz Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici, ukazali su na značaj konkurentnosti radne snage na području srednjeg i vrškog rukovodstva i potrebe firmi za specijalizovanim znanjima i vještinama.

Doc. Dr. Alaudin Brkić je, u recenziji ove knjige istakao: „Kao pionirski poduhvat rukopis se preporučuje i široj domaćoj stručnoj javnosti, s obzirom na to da autor nudi i pregršt različitih stavova koji imaju svoju neupitnu praktičnu vrijednost od aplikativnog značaja za daljnji razvoj i jačanje konkurentnosti domaće automobilske industrije izazvane tehnuičko tehnološkim progresom i globalizacijskim kretanjima.“

„Knjiga je potrebna teoretičarima i praktičarima menadžmenta kvaliteta, koji žele obogatiti svoje znanje potpuno novom filozofijom upravljanja, zasnovanom na lean konceptu.“, kazao je u svome obraćanju Dr Dženan Kulović.

Prof. Dr. Vojo Višekruna, u recenziji za ovu knjigu je, između ostaloga napisao: „Promatrano kroz povijest, kada je u pitanju proizvodnja, čovjek stalno teži ka ostvarivanju tri važne komponente: proizvesti proizvod uz što manje troškove; proizvesti ga za što je moguće kraće vrijeme i naravno, da taj proizvod bude kvalitetan iz svih aspekata kvalitete. Prepoznavši navedeno, autor Dr. Ismar Alagić je svojom monografijom dao doprinos svim navedenim aspektima koji imaju utjecaj na navedene komponente, imajući u vidu njihovu međusobnu konfliktnost. Autor s pravom navodi da za sve ove aktivnosti koje gospodarski subjekt treba provesti na realizaciji postizanja bolje organiziranosti u svakom segmentu sustava i procesa, leži u na pravovremenoj odluci i podršci menadžmenta.

{gallery}20171207_promocija{/gallery}