• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Posjeta predstavnika Fondacije za zaštitu historijskog naslijeđa i FamilySearch-a

07 Juni 2017 Novosti 1016 Views

Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine, u srijedu, 07. 06. 2017. god. posjetio je osnivač i Izvršni direktor Fondacije za zaštitu historijskog naslijeđa Christopher Bennett, te predstavnica organizacije Family Search Inna A. Konušin.

Cilj posjete bio je obilazak Odjela za digitalizaciju, Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, čiju opremu je 2014. god. donirala Fondacija za zaštitu historijskog naslijeđa, sa sjedištem u Bosni i Hercegovini, na čelu sa osnivačem dr. James Lyon .

U sklopu projekta, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH je već digitalizirala dio fonda stare periodike Bosnicher Bote, Bosniche Post, Nada, Sarajevski list i Bosanska vila.

 Fondacija za zaštitu historijskog naslijeđa je interdisciplinarna platforma čiji je fokus na očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa regiona. Fondacija je stvorena kao odgovor na višedecenijski zanemarivanu potrebu da se očuvaju i promovišu  kulturni identiteti svih naroda i etničkih i religijskih grupa regiona, kao i da se time omogući povezivanje sa lokalnim, regionalnim i internacionalnim obrazovnim, istraživačkim i kreativnim centrima.

Christopher Bennett i Inna Konušin sastali su se sa dr. Ismetom Ovčinom, direktorom Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i njegovim saradnicama, Adelaidom Grabovicom, Anjom Mastilović i Aminom Burek, gdje su razgovarali o digitalizaciji fonda NUBBiH, posebno digitalizaciji stare periodike, njenom toku, mogućoj obnovi i usavršavanju softvera za digitalizaciju te daljnjim planovima i projektima. Također gosti su posjetili stalnu izložbu "Blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine" 

Ovom prilikom dr. Ismet Ovčina, još jednom je zahvalio Fondaciji za zaštitu historijskog naslijeđa i Family Search-u na donaciji, podršci i izvanrednoj saradnji sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom Bosne i Hercegovine.