• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Beč - Sarajevo - Beč

02 Juni 2017 Novosti 1019 Views

U Austrijskoj čitaonici, u okviru Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, u srijedu, 31.05.2017. godine, obilježen je kraj akademske godine te opraštanje od dugogodišnjeg Lektora i saradnika Austrijske biblioteke u Sarajevu, Floriana Haderera.

 

Upravo zbog svog odlaska Florian Haderer,  je jednim izlaganjem predstavio svoj rad, sjećanja i uspomene koje su ostavile jake utiske tokom  petogodišnjeg mandata u Sarajevu. Također, prisutni su se podsjetili i mnogobrojnih dešavanja, književnih večeri, filmskih predstava, čitanja poezije i sl., kojih je za vrijeme lektora Floriana Haderera bilo oko 50-tak. Neki od znanstvenika i književnika koji su u tom periodu posjetili i održali predavanje u Austrijskoj čitaonici su:  Josef Winkler, Markus Jaroschka, Daniela Kocmut, Angelika Reitzer, i časopis Lichtungen, Judith Nika Pfeifer, Clemens Ruthner (Ruth Clemens), Ann Cotten, Michael Rohrwasser, Marlen Schachinger,Helwig BrunnerAlexander Peer, Christoph Ransmayer, Dževad Karahasan, Xaver Bayer, Faruk ŠehićMarcus PatkaHannes Scheutz, Marijan Bobinac, Almir Bašović, Stefanie Sargnagel, Carl Bethke i mnogi drugi.

Druženju  je prisustvovao veliki broj studenata, kao i uvaženi gost, ambasador Republike Austrije u Bosni i Hercegovini, Njegova Ekselencija Martin Pammer.

Moderator večeri, prof. Vahidin Preljević, posebno se zahvalio Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, Osterreichische Kulturvereinigung (ÖKV ) i gđi. Kamali Šertović, te Austrijskoj ambasadi, a posebno sadašnjem ambasadoru Njegovoj Ekselenciji Martinu Pammeru, bez kojih se ovaj posao ne bi mogao uraditi i realizirati.

{galerry}bsb{/gallery}