• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

650 godina Nacionalne biblioteke Republike Austrije

06 Februar 2018 Novosti 1133 Views

Na poziv generalne direktorice Nacionalne biblioteke Republike Austrije Dr. Johanne Rachinger, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, Dr. Ismet Ovčina je 25. – 26. januara 2018. godine boravio u posjeti Nacionalnoj biblioteci Republike Austrije, povodom obilježavanja 650 godina rada i postojanja jedne od najstarijih kulturnih i naučnih institucija u Austriji i Evropi, pod motom „Naša historija živi“.

Vienna 1

Fokus obilježavanja godišnjice usmjeren je ka  jubilarnoj izložbi u baroknoj sali  „Prunksaal“. Pod naslovom „Trezor znanja“ 650 godina Austrijske nacionalne biblioteke, najfascinantniji objekti iz svih zbirki kuće prikazani su u kontekstu njihove historije. Poseban naglasak stavljen je na  seriju "Objekti mjeseca". Počevši od januara, izložba se održava mjesečno, gdje informacije iznose i objašnjavaju stručnjaci. Jedinstvena je ovo prilika da se detaljno upoznaju najzanimljiviji  predmeti ove Biblioteke.

Jubilarna izložba, predstavila je neke od svojih najstarijih i najvrijednijih eksponata kao što je Jevanđelje od Jovana Troppaa, iz 1368. godine (zlatno pisani, bogato ilustrovani na 189 listova od pergamenta), prvi do sada postojeći rad koji se smatra osnivačkim kodom Biblioteke. Takođe, još jedanaest drugih eksponata je konzervativno osjetljivo, tako da se mogu prikazati samo za kratko vrijeme, uključujući egipatski papirni dokument iz II vijeka, originalni rukopis Mocartovog "Requiema" (1791) ili akvarel "Bengalski tigar iz menažerije u Šenbrunnu" (1799) od strane sudskog botaničara Matthias Schmutzer.

Ovim povodom na skupu su govorili:

- Generalna direktorica Biblioteke, Dr. Johanna Rachinger

- Književnik i historičar, Dr. Doron Rabinovici

- Ministar kulture i umjetnosti Republike Austrije, Mag. Gernot Bluemel

Generalna direktorica Biblioteke Johanna Rachinger, kaže da je, putovanje kroz historiju Nacionalne biblioteke, putovanje kroz nekadašnju Austriju, budući da je Nacionalna biblioteka Republike Austrije "kulturna institucija intimno povezana s političkom istorijom zemlje",  navodeći promjene kroz koje je prolazila, od biblioteke vladara, preko otvaranja za naučne radnike pa do Nacionalne biblioteke danas.

Od sadašnjih 427 zapisa u UNESCO Svjetskom registru, "koji služe kao kolektivno pamćenje čovječanstva", osam je iz fonda austrijske Nacionalne biblioteke. Ovo uključuje Filozofsko imanje Ludwiga Vitgenštajna, Zlatnog bula, Psaltera u Mainzu, Tabule Peutingeriana, Bibliotheca Corviniana, Atlas Blaeu-Van der Hem, nadvojvode Papyri Rainer i bečkih Dioskurida.

003IMG 4951