• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Promocija 22. broja časopisa Bosniaca

21 Mart 2018 Novosti 1333 Views

Novi, 22. broj časopisa Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine “Bosniaca” predstavljen je 16. marta u NUBBiH.

“Bosniaca” je časopis Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH koji izlazi jedanput godišnje i u njemu se objavljuju originalni stručni i naučni radovi, građa od značaja za obnovu kolekcija NUB-a BiH i za bibliotečku struku u cjelini. Ovaj bosanskohercegovački stručni časopis u oblasti bibliotekarstva indeksiran je u međunarodnim bazama podataka.

 

O časopisu “Bosniaca” govorili su glavni i odgovorni urednik, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Dr Ismet Ovčina, književnik i  upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković (novi član međunarodnog uredništva časopisa), prof. dr. Lejla Kodrić-Zaimović, profesorica sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za komparativnu književnost i bibliotekarstvo, te mag. bibl. Vjenceslava Ševaljević iz Nacionalne biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojević” Cetinje, koja je ujedno i članica Redakcije časopisa “Bosniaca” .

Dr Ovčina je izrazio zadovoljstvo što je i pored uslova u kojima Biblioteka radi, NUBBiH uspjela da izda još jedan broj Bosniace.

On je istakao da je „Bosniaca“ prepoznatljivi časopis u BiH koji govori o bibliotečkoj struci. Časopis ima i međunarodnu redakciju i međunarodne recenzije, članke u njemu objavljuju i profesionalci iz  bibliotečkog i informacionog svijeta.

Naglasio je da novi broj časopisa sadržajno obrađuje niz aktuelnih tema iz domena bibliotečko-informacionog sistema, dokumentiranog naslijeđa, informacija i servisa u novom tehnološkom sistemu.

Dr Ovčina je i spomenuo da izdavačka djelatnost NUBBiH dostiže visoke kriterije. To su prije svega izdavačka organizacija i uređenost, redovitost izlaženja periodičnih izdanja, te odabir sadržaja publikacija koji doprinosi vrijednosti ovog poduhvata kroz znakovitost, korisnost i poučnost.

Gospodin Blašković se obratio prisutnima izražavajući svoje zadovoljstvo što je postao član redakcije, te što će u budućnosti imati priliku učestvovati u stvaranju i oblikovanju novih brojeva Bosniace. Izrazio je i značaj uspješne saradnje Narodne biblioteke Srbije i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, utemeljene potpisanim Sporazumom o saradnji ove dvije Biblioteke.

Prof. dr.  Lejla Kodrić-Zaimović je sa stručnog stanovišta dala osvrt na sve članke, ističući da ovaj broj časopisa pored članaka, donosi i zanimljive priloge.

„Bosniaca“ se, kako ističe Kodrić-Zaimović, još od početka svog izlaženja, iako je stručni časopis profilirala i prema široj društvenoj zajednici donoseći teme od općeg značaja, te da se pored članaka na bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku, mogu pročitati članci pisani i na engleskom jeziku.

mag. bibl. Vjenceslava Ševaljević je izrazila svoje zadovoljstvo što je dio uređivačkog tima ovakvog časopisa, te se osvrnula i na kodifikaciju crnogorskog jezika.

Promociji su prisustvovali autori objavljenih članaka, promotori časopisa iz Crne Gore, Srbije, ravnateljica Narodne i univerzitetske knjižnice Slovenije, Martina Rozman Salobir, te jedan broj redakcije časopisa Bosniaca, bibliotečki djelatnici iz biblioteka Bosne i Hercegovine i veliki broj zainteresovanih građana koji podržavaju rad Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Uz promociju “Bosniace” izloženi su svi do danas objavljeni brojevi ovog stručnog bibliotečkog časopisa.