• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Predstavljanje lika i djela Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka

23 Mart 2018 Novosti 1002 Views

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) realizirala je projekat pod nazivom Objedinjavanje građe u fondovima Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i Nacionalne biblioteke Austrije o kulturnohistorijskoj zaostavštini Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka, finansiran od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

 

Predmet istraživanja bila je građa Specijalnih zbirki i Stare periodike NUBBiH, te građa iz fondova Nacionalne biblioteke Austrije u Beču u kojima se čuva vrijedna građa o Mehmed-begu Kapetanoviću Ljubušaku pogodna za kulturološka, historijska, lingvistička, književna i politička istraživanja.

Kapetanović je radio i djelovao u vrijeme Austro-ugarske uprave u BiH, te je stoga istraživanje provedeno i u Austriji, Beču i na taj način je objedinjena i popisana građa iz ove dvije institucije.

Ovaj popis sadrži 158 jedinica i objavljen je u našem časopisu  Bosniaca, br. 22 (2017), pod istoimenim naslovom Objedinjavanje građe u fondovima Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Nacionalne biblioteke Austrije o kulturnohistorijskoj zaostavštini Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka.

Pored objavljenog istraživanja, ovom prilikom vam u formi virtualna prezentacija predstavljamo u kratkim crtama lik i djelo Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka koja će od danas biti dostupna svim korisnicima na našoj web stranici.

OTVORI PREZENTACIJU