• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Književno veče „ Heimito von Doderer“

23 Mart 2018 Događaji 1065 Views

"On je jedan od majstora velikog romana, monumentalnog epskog, tako da je u svom pristupu uporediv sa Tomanom Mannom i Proustom." (Eva Menasse o Heimitu von Doderer)

U Austrijskoj čitaonici, u okviru Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, 22. 03. 2018, održano je književno veče o velikom austrijskom književniku Heimitou von Dodereru. O velikom piscu govorio je dr. Manfred Müller, iz austrijskog društva za književnost u Beču. Dr. Manfred Müller, predstavio je Doderov književni opus, život i književni stil.

 

Heimito von Doderer je jedan od majstora austrijske književnosti 20. vijeka. Naročito su njegova dva kolosalna romana "Die Strudlhofstiege" i "Die Dämonen", koja su uspostavila svoju poznu slavu 1951. i 1956. godine, stvorena u ogromnim tehničkim obrisima, što vjerovatno nije bilo drugačije moguće, ukoliko je želio da zadrži svoje virtuozne zaplete, koji se bave digresijama, paralelnim pogledima i konačnim strukturama narativnog svemira.

"Strudlhofstiege" najpoznatiji je i najomiljeniji roman Heimitoa von Doderera, a smatra ga se jednim od velikih djela austrijske književnosti 20. stoljeća. Sam Doderer je zamislio Strudlhofstiege kao "prilaz"svojemu glavnom djelu, još opsežnijem romanu "Die Dämonen".

"Strudlhofstiege" je društveni i velegradski roman o Beču u razdoblju od 1923. do 1925. s prizorima iz prošlosti, prije svega ljeta 1910. i 1911. Struktura se sastoji od mnoštva rafinirano isprepletenih linija radnje, isprekidanih vremenskim skokovima i teško preglednih pri prvom čitanju.”

Kada je umro prije 50 godina, 23. decembra 1966. godine Heimita von Doderera, zbog svog ironičnog pisanja, mnogi su proglašavali imitacijom Tomasa Mana.

doderer

doderer1