• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Časopis Bosniaca uvršten u bazu Web Of Science

16 April 2018 Novosti 1244 Views

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine sa zadovoljstvom objavljuje da je bosanskohercegovački bibliotečki časopis  Bosniaca prihvaćen za indeksiranje u bazu Emerging Sources Citation Index (ESCI),  koja je nova baza platforme Web of Science ™.  Vlasnik baze je Clarivate Analytics, prije znan kao IP & Science business of Thomson Reuters.

 

bosniaca 22Sadržaji u ovoj bazi su pod razmatranjem Clarivate Analytics da budu prihvaćeni i u baze Science Citation Index Expanded™, Social Sciences Citation Index®, kao i u bazu Arts & Humanities Citation Index®. 

Bosniaca je već indeksirana u bazama EBSCO-CEEAS, The Belt and Road Initiative Reference Source (EBSCO), ROAD (Directory of Open Access scholarly Resources) i dostupan u bazi Central and Eastern European Online Library.

Pored štampanog izdanja Bosniace, dostupna je i online verzija, koja pripada u časopise otvorenog pristupa. Online verzija časopisa je dostupna na http://bosniaca.nub.ba/index.php/bosniaca.

Web of Science™ je platforma koja sadrži više citatnih indeksa i baza podataka. U kolekciji citatnih indeksa Web of Science™ Core Collection (WoSCC) dostupna su tri citatna indeksa: Science Citation Index Expanded (SCI-EXP), Social Sciences Citation Index (SSCI) i Arts & Humanities Citation Index (A&HCI). Bibliografski podaci i podaci o citiranosti dostupni su za sljedeća razdoblja: SCI-EXP i SSCI – od 1955. do danas; A&H-HCI – od 1975. do danas. Putem platforme Web of Science pretražive su sljedeće baze podataka: Web of ScienceTM Core Collection, Current Contents Connect, Data Citation IndexSM, KCI-Korean Journal Database, MEDLINE, SciELO Citation Index. Zastupljena područja: prirodne i tehničke nauke, biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene i humanističke nauke.

Emerging Sources Citation Index (ESCI)

U bazi Web of Science™ Core Collection uz navedena tri citatna indeksa (SCI-EXPANDED, SSC, A&HCI), Thomson Reuters je u novembru 2015. dodao indeks – Emerging Sources Citation Index (ESCI) koji obuhvata preko 2000 časopisa koji zadovoljavaju osnovne kriterije te su u postupku razmatranja za uključivanje u neke od standardnih WOSovih citatnih indeksa.

Uključivanje Bosniace u bazu Emerging Sources Citation Index pokazuje našu predanost u pružanju najrelevantnijih i najutjecajnijih sadržaja u bibliotekarstvu u našoj zajednici i šire.

Ovo je i  značajan korak u daljnjem razvitku časopisa i veliko priznanje uredništvu u dosadašnjem radu.