Printaj ovu stranu

NUBBiH dobitnik nagrade za Umjetnost i arhitekturu na Sarajevskom sajmu knjiga 2023

17 April 2023 Novosti 272 Views

3

Dodjelom nagrada i posebnih sajamskih priznanja, završen je XXXIV Internacionalni Sarajevski sajam knjiga 2023, pod motom „Autorska prava i slobode“. Stručni žiri donio je odluke o najboljim u 18 kategorija kao i o dobitnicima posebnih i specijalnih sajamskih priznanja.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je pored aktivnog predstavljanja svoje izdavačke produkcije i nekoliko sajamskih promocija svojih posljednjih izdanja, konkurirala i za nagradu ovogodišnjeg sajma.

Prema odluci stručnog žirija, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je dobila nagradu u kategoriji Umjetnost i arhitektura: „Sarajevo throught the history: from a neolithic settlement to a metropolis and years of urbicide“ autora emeritusa Mehmeda Bublina.

Inače, na 34. Sarajevskom internacionalnom sajmu knjiga u Sarajevu, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je svoju izdavačku produkciju predstavila izložbom i promocijom novih izdanja iz svojih edicija: „Vijećnica – NUB BiH u potrazi za identitetom“; „Bosna i Hercegovina na geografskim kartama do 20. stoljeća“, te „Ismet Mujezinović: restauracija i konzervacija umjetničkih djela NUB BIH“, kao i „Theatralia Ragusina“ autora Gradimira Gojera.

U okviru ovogodišnjeg Sarajevskog sajma knjiga NUB BiH je promovisala i kandidate za ALMA 2024. Na osnovu odluke Komisije za nominaciju bosanskohercegovačkih autora za ALMA 2024., Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine kao ovlašteno nominacijsko tijelo iz BiH za Astrid Lindgren Memorial Award za 2024. godinu kandidirala je dva istaknuta bosanskohercegovačka pisca i promotora čitanja za djecu i mlade. Nominacija za autora pripala je književniku Kučuk Fahrudinu, dok je nominacija za promotora čitanja za djecu i mlade pripala književniku Planjac Bajruzinu.

Dodjela nagrada i priznanja za najbolje autore i izdavače koje se ceremonijalno dodjeljuje po završetku Sajma predstavlja krunu bogatog programa i vrijedan podsticaj autorima i izdavačima za izvanredan izdavački i naučno-istraživački rad i opći doprinos društveno-kulturnoj zajednici.  

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, posljednjih godina, nagrađivana je sa više sajamskih i drugih nagrada za svoju izdavačku produkciju, što svakako ukazuje na profesionalnost u radu i značaju njenih edicija.

NUB BiH se zahvaljuje na prepoznatoj vrijednosti, te čestita organizatorima na višegodišnjoj tradiciji,  izvanrednoj i krajnje profesionalnoj realizaciji i organizaciji ovogodišnjeg Sajma.

Inače, štand NUBBiH bio je reprezentativan i vrlo posjećen od strane uglednih književnika, univerzitetskih profesora, javnih ličnosti, a posebno iz sfere kulture i obrazovanja.