Printaj ovu stranu

Posjeta studenata Komparativne književnosti i informacijskih nauka Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine 31. mart 2023.

04 April 2023 Novosti 150 Views

IMG 319222bc77957be138de243354746e67 V

Studenti Komparativne književnosti i informacijskih nauka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, na čelu sa prof. dr. Lejlom Hajdarpašić, danas su posjetili Odjeljenje bibliografije u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine.

Ovo je nastavak kontinuiteta organiziranja druženja sa studentima treće godine studija koji slušaju predmet Bibliografska kontrola II.

Mr. Dženana Tuzlak, rukovodilac Odjeljenja bibliografije studentima je predstavila izradu Nacionalne bibliografije Bosne i Hercegovine i upoznala ih sa koracima u izradi bibliografije.

Nacionalna bibliografija predstavlja cjelovit skup zapisa o nacionalnoj kulturnoj baštini, sredstvo kojim se ostvaruje potpuna bibliografska kontrola. To je zbirka bibliografskih zapisa o ukupnoj štamparskoj i izdavačkoj produkciji u jednoj zemlji i kao takva je ključni pokazatelj duhovnog, kulturnog, naučnog i obrazovnog razvoja te zemlje.

Studenti su imali mnoštvo pitanja i aktivno su učestvovali u razgovoru, te su se zahvalili na gostoprimstvu i dugogodišnjoj saradnji ove dvije institucije.