Printaj ovu stranu

Mirsad Bećirbašić posjetio NUBBIH

24 Mart 2023 Novosti 308 Views

DSC 0320

U okviru obilježavanja Dana poezije, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina, sa saradnicom mr. Adelaidom Grabovica, ugostio je  Mirsada Bećirbašića, istaknutog bosanskohercegovačkog književnika, autora brojnih djela za djecu i mlade.

Mirsad Bećirbašić dugogodišnji je prijatelj, gost i saradnik Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, urednik pojedinih dječijih izdanja NUBBiH, sa kojim je ova institucija realizirala brojne aktivnosti, projekte i događaje koji se tiču književnosti za djecu i mlade, njenoj promociji i afirmaciji. Poseban doprinos gosp. Bećirbašić daje kroz svoj angažman u ulozi člana komisije za odabir kandidata za nominaciju prestižne nagrade u oblasti književnosti za djecu i mlade Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA).

Tema današnjeg susreta prije svega je bila nominacija kanditata za ALMA 2024, o kojoj je uvaženi autor dao svoje mišljenje, prijedloge i sugestije. Također, na prijedlog dr. Ovčine, dogovorena je organizacija književnog susreta i promocije književnika te promotora književnosti za djecu i mlade, koja bi se realizirala u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, u skorijem periodu.