×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/20230320_COBISS_KURS
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/20230320_COBISS_KURS
Printaj ovu stranu

Kurs/tečaj Upotreba programske opreme COBISS3/Preuzimanje zapisa i fond

20 Mart 2023 Novosti 197 Views

DSC 0024

Od 13. do 15. marta 2023. godine, u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine održan je kurs/tečaj Upotreba programske opreme COBISS3/Preuzimanje zapisa i fond.

Kursu je prisustvovalo šest bibliotekara iz četiri bh. biblioteke, članice sistema COBISS.BH.

Program  kursa/tečaja Upotreba programske opreme COBISS3/Preuzimanje zapisa i fond sadrži:

  • osnove sistema i servisa COBISS i osnove programske opreme COBISS3
  • korisnički interfejs (brauzer, pretraživač, editor, prikazivač)
  • osnovne postupke (ažuriranje objekata, pretraživanje, pregledanje  karakteristika objekata)
  • COBISS3/Upravljanje aplikacijama (domaća biblioteka, partneri, korisnička imena)
  • osnove formata COMARC/B, format COMARC/H, COBISS3/Fond
  • pretraživanje i preuzimanje zapisa iz uzajamne u lokalnu bazu podataka
  • dopunjavanje potpolja 610az, 675bs i 992bx te lokalnih šifrarnika
  • definisanje unosa podataka o stanju fonda (PSF)
  • inicijalizacionu datoteku, podešavanja i upotrebu numeratora, ispis naljepnica iz reda za ispis, kopiranje podataka, inventarisanje, prijenos podataka o fondu i druge postupke
  • prezentaciju ispisa u segmentu COBISS3/Ispisi

Nakon završenog kursa/tečaja Upotreba programske opreme COBISS3/Preuzimanje zapisa i fond, šest bibliotekara dobilo je privilegije:

  • za pretraživanje zapisa u uzajamnoj bazi podataka, za preuzimanje bibliografskih zapisa iz uzajamne u lokalnu bazu podataka,
  • za dopunjavanje lokalnih šifrarnika,
  • za dopunjavanje ograničenog skupa bibliografskih podataka.

Polaznici ovog kursa/tečaja bili su bibliotekari iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i bibliotekari i knjižničari iz Narodne knjižnice Hercegovačko-neretvanske županije Mostar, Muzeja Istočne Bosne, Tuzla i Specijalne biblioteke "Behram-beg"u Tuzli.

Kurs je vodila instruktorica mr. Dženana Tuzlak, uz asistenciju mr. Azre Smajić Gačević, v. d. rukovoditeljice ViBBiH.

Tehničku podršku pružao je Ahmed Kurto.

Učesnike kursa pozdravio je dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH (inače predsjednik Savjeta COBISS.net-a) i zaželio im uspješan rad.

Dr. Ovčina je istakao značaj cjeloživotnog učenja kao osnove ličnog razvoja, te snalaženja i neprestane prilagodbe promjenjivim okolnostima u životu, na radnom mjestu i u društvenoj zajednici.

U toku održavanja ovog kursa polaznike je posjetio gospodin Matthew Stevenson, urednik časopisa Harper`s, pisac, autor brojnih tekstova i eseja o politici, investicijama i historiji.

Ovom prilikom kandidati su imali mogućnost da razgovaraju i dogovore saradnju sa gospodinom Stevensonom koji je bio u zvaničnoj posjeti Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine vezano za donaciju od preko 60.000 publikacija, koje će prema dogovoru između gospodina Stevensona i gospodina Ovčine biti donirane i raspoređene bibliotekama širom Bosne i Hercegovine. Prema riječima gospodina Stevensona radi se o vrlo vrijednoj zbirci popularne literature, od filozofije, psihologije, ekonomije i politike do lijepe književnosti i beletristike.

{gallery}20230320_COBISS_KURS{/gallery}