×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/20230316_Matthew__Laura
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/20230316_Matthew__Laura
Printaj ovu stranu

Posjeta Laure Haugen NUBBiH

16 Mart 2023 Novosti 205 Views

1

Još jedna u nizu uspješnih posjeta gospodina Matthew Stevensona, urednika časopisa Harper`s, pisca, autora brojnih tekstova i eseja o politici, investicijama i historiji. Ovim povodom, dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine ugostio je, sa saradnicama, pored gospodina Matthew Stevensona i gospođu Lauru Haugen, saradnicu za javnu diplomatiju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Razlog posjete gospođe Haugen je obilazak dijela fondova Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hecegovine, posjeta čitaonice Eugena Schulmana, kao i čitaonice u kojoj je smješten dio posljednje donacije od oko 20.000 knjiga. Gospođa Haugen nije krila oduševljenje fondom koji se nalazi u čitaonici Eugena Schulmana, s obzirom da je i ona autorica brojnih eseja, romana i zbirki kratkih priča. Laura Haugen je najavila i posjetu Specijalnim zbirkama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, kao i moguću saradnju na nekim od projekata.

Podsjećamo, gospodin Matthew Stevensona prije dva dana posjetio je Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine, a razlog posjete je nova donacija od preko 60 000 publikacija  koje će prema dogovoru između gosp. Stevensona i gosp. Ovčine biti donirane i raspoređene bibliotekama širom Bosne i Hercegovine, a koje je darovao profesor Peter Levine iz Amerike. U okviru tih aktivnosti, gospodin Stevenson, u društvu direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, dr. Ismeta Ovčine i njegovih saradnica,  jučer je posjetio Gazi Husrev-begovu biblioteku u Sarajevu gdje su zajedno obišli neka odjeljenja i Muzej knjige u GHB, te je tom prilikom dogovorena i donacija knjiga iz navedenog fonda Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Gospodin Matthew Stevenson, u saradnji sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH nastavlja posjete bibliotekama širom Bosne i Hercegovine. Do sada je realizovana posjeta Narodnoj knjižnici HNŽ u Mostaru, Narodnoj biblioteci u Mostaru, Općoj biblioteci u Maglaju, kao i Specijalnoj biblioteci ”Behram- beg” u Tuzli,  gdje će biti donirana vrijedna građa, od popularne literature, filozofije, psihologije, ekonomije i politike do lijepe književnosti i beletristike. Navedene aktivnosti će se nastaviti u narednom periodu.

{gallery}20230316_Matthew__Laura{/gallery}