×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/20230314_Matthew
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/20230314_Matthew
Printaj ovu stranu

Matthew Stevenson posjetio NUBBIH

14 Mart 2023 Novosti 188 Views

DSC 0041

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine ugostio je, sa saradnicama, gospodina Matthew Stevensona, urednika časopisa Harper`s, pisca, autora brojnih tekstova i eseja o politici, investicijama i historiji, a njegovi radovi objavljeni su u brojnim časopisima, a posebno u CounterPunch.

Razlog posjete je donacija od preko 60 000 publikacija, koje će prema dogovoru između gosp. Stevensona i gosp. Ovčine biti donirane i raspoređene bibliotekama širom Bosne i Hercegovine. Prema riječima gosp. Stevensona radi se o vrlo vrijednoj zbirci popularne literature, od filozofije, psihologije, ekonomije i politike do lijepe književnosti i beletristike.

Podsjećanja radi, gosp. Stevenson za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteka Bosne i Hercegovine značajan je zbog organiziranja i pomoći pri donaciji prije svega preko 6 000 publikacija  koje je NUBBIH darovao Eugene Schulman, američki i švicarski državljanin koji je živio u Ženevi, inače pasionirani kolekcionar knjiga. Nakon toga, posredovao je u donaciji 20 000 publikacija američkog profesora Josepha Levina. Obje donacije knjiga obuhvataju tematiku evropske intelektualne historije, umjetnosti, muzike, nauke i filozofije od 1600. do 1900. godine, te su jedinstvene i historijski važne, a od iznimnog su značaja za naučne istraživače, profesore i studente.

Tokom posjete, gosp. Ovčina je gosp. Stevensonu predstavio čitaonicu Eugena Schulmana i čitaonicu u kojoj je smješten dio posljednje donacije. Gosp. Stevenson nije krio oduševljenje urađenim poslom, istakao kako su donacije pronašle pravo mjesto i izrazio zadovoljstvo što su publikacije konačno vidljive korisnicima u online katalogu i tako spremne za svoje čitaoce.

Također, gosp. Stevenson  obratio se učesnicima kursa COBISS, koji je u toku, i održao kratko predavanje o značaju knjige i biblioteka u savremenom dobu.

{gallery}20230314_Matthew{/gallery}