Printaj ovu stranu

Ismet Ovčina panelist na IFLA Europe Regional Division sesiji i na sastanku direktora nacionalnih biblioteka svijeta (CDNL)

03 Avgust 2022 Novosti 283 Views

1

U sklopu  87. Svjetskog bibliotečkog i informacijskog kongresa – IFLA WLIC 2022. održavaju se mnoge sesije i sastanci na kojima bibliotečki stručnjaci diskutuju i dijele svoja iskustva.

Ove godine po prvi put je održana sesija IFLA Regionalnog odjela za Evropu na kojoj se govorilo o evropskim bibliotekama u ratnom periodu, te kako se mogu podržati biblioteke i kolege u Ukrajini. 

Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH je govorio o stradanju Biblioteke u Vijećnici, paljenju NUBBiH 1992. godine u Vijećnici i implikacijama na sadašnji status i ulogu Biblioteke. Naglasio je da su nakon rata poduzeti prvi koraci zaštite od daljnjeg oštećenja objekta - zgrade Vijećnice, koji je 2006. godine proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Rekonstrukcija zgrade odvijala se u fazama i konačno je dovršena u maju 2014. godine, uz finansijsku potporu domaćih vlasti i donatora iz cijelog svijeta, ali uglavnom je finansirana iz sredstava pretpristupne pomoći EU. Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH još uvijek nije uselila u zgradu Vijećnice zbog imovinskopravnih pitanja (iako je u zemljišnim knjigama vlasnik zgrade država, a Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine korisnik registrovan više od 50 godina). Također, naglasio je da su Specijalne zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH proglašene nacionalnim spomenikom BiH.

Osvrćući se na izlaganja ostalih panelista i pogotovu na izlaganje Oksane Boiarynova koja je govorila o dosadašnjem utjecaju sukoba u Ukrajini, dr. Ovčina, koji je vidio toliko štete i razaranja u vlastitoj zemlji, upitao je jednostavno "Zašto opet?“.

Boiarynova je izvijestila da je više od 60 knjižnica uništeno (do 28. jula) – 155. dan sukoba, uz još stotine oštećenih.

Ovčina je aktivno učestvovao i u radu godišnje konferencije CDNL (Conference of Director National Libraries – Konferencija direktora nacionalnih biblioteka svijeta). Konferencija direktora nacionalnih biblioteka, održana je kao 170. sesija Kongresa IFLA WLIC 2022.

Lily Knibbeler, predsjednica CDNL-a, oprostila se od kolega i zahvalila na doprinosima. Mandat predsjednice CDNL-a je predala Marie Louise Ayres, direktorici Nacionale biblioteke Australije.

Također, Ismet Ovčina je posjetio Nacionalnu biblioteku Irske, gdje se susreo sa direktoricom Katherine McSharry , a s njom je razgovarao i o mogućim projektima.