Printaj ovu stranu

Dr. Ismet Ovčina učestvovao na 51. Godišnjoj konferenciji LIBER-a

12 Juli 2022 Novosti 308 Views

292364173 2250392748452837 2626535366860716118 n

LIBER, u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom južne Danske / Syddansk Universitetsbibliotek (SDU), organizirao je u Odenseu od 6. do 8. jula 2022. 51. godišnju konferenciju LIBER-a (Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche – Association of European Research Libraries). Na Konferenciji je prisustvovao i aktivno učestvovao i direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina. 

“Nakon dvije uspješne godišnje konferencije 2020. i 2021., održane virtualno zbog pandemije Covid-19, LIBER se sa zadovoljstvom konačno vraća našoj dugo očekivanoj, ličnoj godišnjoj konferenciji koja se održava već 50 godina,” kaže direktorica LIBER-a, Jeannette Frey.

“U LIBER-u se ponosimo time što našu godišnju konferenciju prilagođavamo potrebama i interesima naše mreže. A kako bismo to učinili za konferenciju 2022., drago nam je što možemo surađivati ​​s našim sudomaćinima iz Univerziteske biblioteke južne Danske,” nastavlja Frey.

“Oduševljen sam što se godišnja konferencija LIBER-a vratila u Dansku nakon više od 20 godina i ponosan sam što sam domaćin događaja u gradu Odenseu, rodnom mjestu poznatog pjesnika Hansa Christiana Andersena. Uključili smo njegov portret u ovogodišnji logo konferencije kako bismo se podsjetili na avanturu koju zamišljamo da će se ljudi opet fizički okupiti u biblioteci nakon pandemije” kaže Bertil F. Dorch, izvanredni profesor i direktor Univerzitetske biblioteke južne Danske.

Pored brojnih direktora i bibliotekara Nacionalnih i univerzitetskih biblioteka Evrope, konferenciji su prisustvovali i predsjednica IFLA-e (krovna svjetska bibliotečka asocijacija), Barbara Lison, predsjedavajući CENL-a Frank Scholze, generalni direktor Nacionalne biblioteke Njemačke, počasna gošća, Oksana Brui, ukrajinska bibliotekarka i društvena aktivistica, vrlo emotivno je govorila o trenutnom stanju bibliotekarstva i kulturne baštine u ratom pogođenoj Ukrajini i njihovim naporima u očuvanju tog kulturnog bogatstva u takvim uvjetima, kao i brojni drugi stručnjaci iz bibliotečko-informacijske struke.

LIBER (Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche – Udruženje evropskih naučnih biblioteka) je glavna mreža naučnih biblioteka u Evropi. Osnovana je 1971., i kontinuirano se širi, tako da trenutno uključuje više od 400 nacionalnih, univerzitetskih i drugih biblioteka iz preko 40 zemalja. LIBER radi na zastupanju interesa evropskih istraživačkih biblioteka, njihovih univerziteta i njihovih istraživača u nekoliko ključnih područja. Surađuje sa  bibliotekama članicama na projektima koje financira Evropska unija i kroz događaje kao što je godišnja konferencija, stvara prilike da se bibliotekari upoznaju i uče jedni od drugih.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, članica je LIBER-a preko petnaest godina.