Printaj ovu stranu

SARADNJA IZMEĐU NACIONALNE I UNIVERZITETSKE BIBLIOTEKE BOSNE I HERCEGOVINE I NACIONALNE I SVEUČILIŠNE KNJIŽNICE U ZAGREBU, REPUBLIKA HRVATSKA

06 Juni 2022 Novosti 355 Views

1

Putem ZOOM-a je održan sastanak  predstavnika Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Sastanku su prisustvovali dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, sa svojim saradnicama i prof. dr. sc. Ivanka Stričević, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu sa svojim saradnicima.

Razgovaralo se o saradnji između ove dvije nacionalne biblioteke, značaju oživljavanja međunarodne saradnje na novim evropskim projektima, te mogućim saradnjama sa nacionalnim bibliotekama u regionu u vidu promocija novih izdanja. Istaknuta je važnost ulaganja u primjenu suvremenih protokola za razmjenu bibliografskih zapisa kako bi se mogla potaknuti suradnja između Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Akcent je stavljen na razmjeni znanja i iskustava, sudjelovanju u međunarodnim projektima i programima, te razmjenom publikacija. Svrha ovog sastanka je jačanje saradnje, te promovisanje uloge nacionalnih biblioteka koje čuvaju vrijednu kulturnu baštinu.