Printaj ovu stranu

S ponosom predstavljamo posljednje izdanje izdavačke produkcije NUBBiH „ZRAKE USKRSA“

15 April 2022 Novosti 357 Views

20220415 131639

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH izdala je u svojoj izdavačkoj produkciji – u ediciji „Memoria Bosniaca“, knjigu „ZRAKE USKRSA“,  priređivačica mr. Anje Mastilović i Viktorije Martinčević-Huseinčehajić. 

Nakon veoma zapaženih knjiga o Bajramu („Bajram ide…“, NUBBiH, Sarajevo, 2014.) i Božiću („Božić, božić bata“, NUBBiH Sarajevo 2020.) svijetlo dana ugledala je knjiga o katoličkom Uskrsu u književnosti. Nova knjiga se može čitati i kao nastavak „bajramske knjige“ i „božićne knjige“ jer se i ona bavi prazničnom književnošću.

Uzimajući u obzir činjenicu da su vjerski praznici važan dio ljudskog života i, kako ličnog tako i kolektivnog identiteta, posebno u Bosni i Hercegovini, istraživanje je obuhvatilo književne tekstove o katoličkom Uskrsu na našim jezicima i prijevodima tekstova na jezike naroda BiH. Osim književnih tekstova, knjiga uključuje legende, etnografske zapise i recepte koji se tradicionalno prave za Uskrs u Bosni i Hercegovini,a tekstovi pripadaju različitim književnim žanrovima, kao što su proza, poezija, drama…

Mnogo je autora kojima su vjerski praznici bili inspiracija da napišu tekst ili pismo, a u ovoj knjizi, među mnogim autorima, zastupljeni su i autori kao Antun Branko Šimić, Silvije Strahimir Kranjčević, Ivan Goran Kovačić, August Šenoa, Selma Lagerlöf ...

U izradi ovog izdanja učestvovali su: dr. Ismet Ovčina, kao glavni i odgovorni urednik, Adisa Žero, bibliotečka savjetnica kao urednica izdanja NUBBiH, recenzent i akademkinja prof. dr. sc. Ljerka Ostojić i prof. Mate Grbavac, saradnici mr. Ahmed Isanović i Marija Dumenčić, bibliotekarka, te grafički urednik Eldin Hodžić.