Printaj ovu stranu

Marija Fekete-Sullivan posjetila NUBBiH

07 Januar 2022 Novosti 414 Views

a

Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine, 06. 01. 2022. godine, posjetila je književnica za djecu i mlade, Marija Fekete- Sullivan. Autoricu je primio direktor dr. Ismet Ovčina sa saradnicom Adelaidom Grabovicom, v.d. rukovodiocem sektora Usluživanje korisnika.

Povod posjete bio je izlazak novog izdanja NUBBiH, edicije Memoria Mundi, Zvjezdana vrteška 2 - Izbor iz stvaralaštva bosanskohercegovačkih dječijih pisaca nominiranih za nagradu “Astrid Lindgren Memorial Award” 2018. – 2022. godina. Ovom publikacijom, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, promovira dio bosanskohercegovačke književnosti za djecu  mlade, istaknutih bh pisaca, koji su svojim radom, angažmanom i promocijom, zaslužili da budu prezentirani i promovirani putem ove nagrade u cijelom svijetu.

Marija Fekete-Sullivan bila je ispred Nacionalne i univerzitetske biblioteka BiH kandidat za prestižnu nagradu Astrid Lindgren Memorial Award, za 2021. godinu.

Marija Fekete-Sullivan rođena je 1965. u Sarajevu. Do sada je napisala pedeset priča za djecu a priredila je još dvadeset za knjigu Zlatne bosanske bajke.

Njena prva knjiga objavljena je 1995. u Singapuru. Adrian Mitchell je tada zabilježio: „Priče koje sačinjavaju Sirenin san (The Mermaid's Dream) pisane su tradiciji velikog Hans Christian Andersena. Proizišle iz pera Marije Fekete-Sullivan - pisane su sa blagim humorom i iznimnom maštovitošću, ali prije svega sa ljubavlju – to su priče o ljubavi, za djecu ali i za odrasle koji djecu razumiju.“

Autorica je teksta dvojezične (bosanski i engleski) knjige Zaljubljeni vuk/The Wolf in Love. To je prva interaktivna digitalna slikovnica i video igra u Bosni i Hercegovini i nudi edukativne audio i vizualne poticaje djeci, a posebno onoj s poteškoćama u razvoju.

Višestruko nagrađivana književnica i sudionica domaćih i međunarodnih književnih festivala i sajmova, u svom rodnom gradu istaknuta je samostalna umjetnica i  predložena je za Astrid Lindgren memorijalnu nagradu 2021.

Objavljivala je u brojnim književnim časopisima u BiH i regionu, zastupljena u panoramama i antologijama. Članica je Društva pisaca BiH.

U sklopu svog digitalno-izdavačkog projekta Style Writes Now, MFS je samostalno objavila više od stotinu priča pedeset autora iz Bosne i Hercegovine i šire, uglavnom u prijevodu na engleski. Piše i za odrasle, ali po vokaciji najviše za djecu.

Nakon razgovora o pomenutoj knjizi i mogućoj budućoj saradnji, direktor NUBBiH je autorici uručio i jedan dio posljednjih izdanja ove institucije.