Printaj ovu stranu

Novo izdanje NUBBiH - Zvjezdana vrteška 2

30 Decembar 2021 Novosti 525 Views

aNacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine s ponosom predstavlja najnovije izdanje, iz edicije Memoria Mundi, Zvjezdana vrteška 2 - Izbor iz stvaralaštva bosanskohercegovačkih dječijih pisaca nominiranih za nagradu “Astrid Lindgren Memorial Award” 2018. – 2022. godina.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH od 2007. godine je nominacijsko tijelo za nominaciju kandidata iz Bosne i Hercegovine za Memorijalnu nagradu „Astrid Lindgren“ ( www.alma.se), pritom ispunjavajući sve uslove predviđene navedenim standardima.

Cijeneći značaj ove nagrade, kao i samih kandidata, koji sve ove godine, profesionalno i reprezentativno, opravdavaju svoje nominacije za prestižnu memorijalnu nagradu Astrid Lindgren, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine izdaje Zbirku izbora iz stvaralaštva bosanskohercegovačkih dječijih pisaca nominiranih za nagradu “Astrid Lindgren Memorial Award” 2018. – 2022. godine, pod naslovom Zvjezdana vrteška 2.

Ovom publikacijom, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, promovira dio bosanskohercegovačke književnosti za djecu  mlade, istaknutih bh pisaca, koji su svojim radom, angažmanom i promocijom, zaslužili da budu prezentirani i promovirani putem ove nagrade u cijelom svijetu. Zvjezdana vrteška 2 okupila je sljedeće pisce i promotore dječije književnosti i književnosti za mlade, prema godini njihove nominacije:

  • godina Sonja Jurić i Zejćir Hasić;
  • godina Šimo Ešić i Fahrudin Kučuk;
  • godina Mirsad Bećirbašić i Šimo Ešić.
  • godina Marija Fekete-Sullivan, Elmira Mekić, Mirsad Bećirbašić i Šimo Ešić;
  • godina Ranko Risojević, Bisera Alikadić i Elmira Mekić.

Pored istaknutih autora, projekat su realizirali, glavni i odgovorni urednik, dr Ismet Ovčina i urednici, mr Adelaida Grabovica i dječiji pisac Šimo Ešić. Knjiga je ilustrovana predivnim crtežima Marsele Hajdinjak i grafički uređena od strane Jilduza i Selmira Pajazetovića. Knjigu su svojim recenzijama značajno obogatile Indira Kučuk-Sorguč i Jagoda Iličić.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine zahvaljuje se svim učesnicima ovog značajnog projekta, kao i svim kandidatima koji svojim tekstovima promoviraju bosanskohercegovačku književnost za djecu i mlade, na domaćoj i međunarodnoj sceni.