Printaj ovu stranu

Ambasador Arapske Republike Egipat u Bosni i Hercegovini posjetio Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine

16 Novembar 2021 Događaji 567 Views

a

Ambasador Arapske Republike Egipat u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Yasser Sorour i drugi sekretar AR Egipat, gosp. Wael Shiha, posjetili su Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine, gdje su se susreli sa direktorom, Dr. Ismetom Ovčina, koji je izrazio srdačnu dobrodošlicu gostima i upoznao ih sa radom NUBBiH, te podsjetio na dobre vidove saradnje sa Ambasadom AR Egipat i ostvarene projekte.

S obzirom da posljednjih godina nije bilo realizacije ranije potpisanog Memoranduma o razumijevanju između NUBBiH i Ambasade AR Egipat, Nj.E. Yasser Sorour je izrazio volju i spremnost za nastavak saradnje i posredovanje u realizaciji dogovorenih i novih aktivnosti, primjerenih savremenim tehnologijama i komunikacijama.

Ambasador je kazao da se moramo uzajamno bolje razumijevati, a to možemo postići samo ako komuniciramo i čitamo. “Stoga Nacionalna Biblioteka i Arhiv u Kairu, kao i Biblioteka Alexandrina bi trebale tješnje da sarađuju sa NUBBiH”, kazao je Ambasador Sorour.

Nj.E. Yasser Sorour je obišao prostor u kojem se nalazi Egipatska čitaonica i konstatovao da je njegova vizija i želja da enterijer malo više podsjeća na Egipat, te da bi trebalo učiniti poboljšanja, kako bi Egipatska čitaonica odražavala šarm i duh Egipta.

Nj.E. je predložio izradu novog Memoranduma o saradnji, koji bi bio osavremenjen i koji bi sadržavao konkretne moguće aktivnosti obiju potpisnica – NUBBiH i Ambasade Arapske Republike Egipat u BiH, te da saradnja koja iz njega proističe treba da bude žurno intenzivirana.

Dr. Ovčina je ovakav prijedlog sa zadovoljstvom prihvatio i izrazio spremnost NUBBiH na oživljavanje i unapređivanje kulturne saradnje sa Ambasadom AR Egipat u BiH i srodnih institucija u prijateljskoj AR Egipat.