Printaj ovu stranu

Dr. Ismet Ovčina na godišnjem sastanku EUROPEANA 2021 - Recover, Rebuild, Grow

15 Novembar 2021 Novosti 499 Views

a

Europeana je inicijativa Europske unije koju finansira EU Odjel za povezivanje Europe i države članice Europske unije. Uslugama Europeane, uključujući njihovovom web stranicom (https://pro.europeana.eu/) upravlja konzorcij predvođen Fondacijom Europeana pod okriljem Europske komisije.

 

Godišnja konferencija Europeane pod nazivom Oporavak, obnova, rast, održala se u online formatu od 10. do 12 novembra 2021. godine.

Kako se sektor kulturne baštine želi oporaviti, obnoviti i rasti u postpandemijskim vremenima, Europeana 2021, imala je za cilj podići glasove iz cijelog sektora kako bi se osnažila digitalna transformacija i istražila uloga koju digitalna kulturna baština igra u podršci održivom, odgovornom i inspirativnom sektoru kulturne baštine  danas i u budućnosti.

Nakon pozdravnih poruka koje su članovima Europeanae uputili moderatorica Anna Gumbau i Harry Verwayen, Generalni direktor Europeana Foundacije, dobrodošlicu je svima poželio g. Thierry Breton, Europski komesar za unutrašnje tržište. 

Prvog dana, konferencija je istraživala stavljanje vrijednosti u srce digitalne budućnosti Europe. Raznolik program poslijepodnevnih sesija pokrivao je teme od angažmana mladih do hackatona (takođe poznat kao dan hakovanja, hak-fest ili kod-fest), od višejezičnosti do alata za opće dobro - a na kraju dana organizovan je i godišnji Europeana pub kviz!

Drugog dana, fokus je bio usmjeren na osiguravanje održive digitalne transformacije. Poslijepodnevni program bio je inspirisan radionicama i webinarima o digitalnom pripovijedanju, poticanju raznolikosti i uključenosti, ozelenjavanju organizacija, povezivanju naslijeđa sa zajednicama i još mnogo toga. Europeana komunikatori #DigitalAperitivo, vidjeli su sudionike kako dijele (otvorenu) kulturu putem društvenih medija.

Trećeg dana, konferencija je razmatrala kako se tehnologija može koristiti za pokretanje društvenih promjena. Poslijepodnevne sesije pokrivale su teme kao što su virtualna stvarnost i umjetna inteligencija, digitalno volontiranje, nabavu iz mnoštva i kako izmjeriti ugljični otisak naših web stranica.

Na kraju, uz zaključke, svi zainteresovani su pozvani da pošalju svoje podatke kako bi dobijali vijesti o novoj konferenciji EUROPEANA 2022, uz želju da se sljedeći put svi sastanu na jednom mjestu. U radu ove značajne Konferencije, aktivno je učestvovao i dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Važno je istaći da je Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine aktivna članica EUROPEANE, a digitalizovana građa Biblioteke se može naći na https://www.europeana.eu/en.