Printaj ovu stranu

Na Mostarskom ljetu promovisane knjige o značaju kulturne baštine

30 Juni 2021 Novosti 688 Views

FNA_142939.jpg

Izvor fotografije: FENA

MOSTAR, 30. juna (FENA) - U okviru kulturne manifestacije "Mostarsko ljeto 2021."  u Narodnoj biblioteci Mostar upriličena je promocija knjiga "Baštinske studije: Od moderne do postdigitalne kulture" te "Biblioteka i grad: studije iz teorije i prakse urbanog bibliotekarstva" autorice Lejle Kodrić Zaimović.

"Posebno mi je drago da se sve odvija na manifestaciji koja je stara preko 40 godina, dakle koja ima status u kulturnoj, akademskoj i duhovnoj zajednici BiH. Jako mi je drago da se sve odvija u ambijentu Narodne biblioteke Mostar zbog toga što su i tematski knjige koje promoviramo večeras vezane za instituciju biblioteka i muzeja i zbog toga što se dobar dio knjige 'Biblioteka i grad' referira i na Hercegovinu  i na Mostar. Referira se na osmanski urbanizam i na činjenicu da su prve naše bh. biblioteke kao institucije nastale upravo u okviru osmanskog urbanizma, a Mostar, Počitelj, Stolac, te gradovi istočne Hercegovine najljepši su primjer tog odnosa između osmanskog urbanizma i nastanka biblioteka", istakla je autorica.

 Danas se, kako je dodala, također potvrđuje da je odnos biblioteke i grada ostao trajno važan.

"Danas govorimo o pametnim gradovima i u njima dijelimo pametne biblioteke. Zvuči možda kao neka floskula, biblioteka je oduvijek bila 'pametna'. Radi se zapravo o jednom novom konceptu biblioteke, koji uvodi digitalno usluživanje korisnika, koji je 'user friendly' kako bi se to novijim žargonom kazalo, tako da sam ne samo analizirala historijske odnose između kulturnih ustanova i urbanih sredina, nego sam nastojala predložiti i modele njihovog savremenog poslovanja u okviru onoga što nazivamo pametnim gradovima odnosno pametnim arhivima, bibliotekama i muzejima", kazala je autorica.

Promotorica prof.dr. Senada Dizdar istakla je kako su ova djela izuzetno značajna, zbog toga što se po prvi put na prostoru BiH govori na jedan potpuno drugačiji  način o baštinskim institucijama, o baštinskom sektoru i o kulturnoj baštini koja je doživjela velike transformacije, zahvaljujući informacijsko- komunikacijskim tehnologijama.

Knjige je izdala Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, a direktor te ustanove Ismet Ovčina naglasio je  kako je zanimljivo da su dvije mostarske baštinske institucije organizovale promociju knjiga koje upravo govore o baštini. 

"Vjerujemo da će dobro doći prije svega studentskoj populaciji, ali i čitavoj akademskoj zajednici BiH, posebno u oblasti bibliotekarstva i informacijskih nauka", istakao je Ovčina.

Manifestacija "Mostarsko ljeto" bit će nastavljena večeras u Pozorištu lutaka Mostara gdje je u 19 sati na repertoaru predstava Zijaha Sokolovića "Dječak koji je sanjao more", saopćili su organizatori. 

Izvor teksta: FENA