Printaj ovu stranu

50-ta LIBER KONFERENCIJA – LIBER 2021

28 Juni 2021 Novosti 667 Views

LIBER1

Godišnja konferencija Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche – Association of European Research Libraries – LIBER, pod nazivom LIBER 2021,zbog pandemije COVID-19, održana je online od 23. do 25. juna. Ovo je vrlo bitna godina za LIBER s obzirom da organizacija proslavlja 50. godišnjicu postojanja i rada, te ove godine također obilježava i 50-tu godišnjicu postojanja konferencije, koju je shodno svojoj misiji i viziji uspješno organizovala.

Tokom godina LIBER, a time i LIBER konferencija, služe kao aktivno i živo izvorište i središte bibliotečke profesije i istraživačkih biblioteka, te drugih specifičnih tema iz oblasti bibliotekarstva i informacijskih naukabibliotekarima, naučnim radnicima, profesionalcima iz oblasti informacijskih i srodnih nauka, te korisnicima iz cijele Europe.

Domaćin ovogodišnje konferencije LIBER 2021 te digitalni suorganizatorbila je Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" u Beogradu.Centralna tema ovogodišnje LIBER konferencijejeste„Biblioteke i otvoreno znanje: od vizije do realizacije“. Tri dana umrežavanja, te vrlo produktivne i edukativne saradnje između evropskih stručnjaka iz cijele Europe, sa gostima iz Australije, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država doprinijeli su prezentiranju i evaluiranju novih projekata, ideja i tema u kontekstu otvorenog/slobodnog pristupa i otvorenog znanja, autorskih prava, otvorenog izdavaštva, digitalnih sadržaja, digitalnih tekstova, metapodataka, kao i uspostavljanju novih saradnja, umrežavanju biblioteka i drugih baštinskih ustanova, prezentiranju specifičnih bibliotečkih kolekcija i sl. U sklopu konferencije održane su i radionice, virtualne izložbe i posterska izlaganja.

NUBBiH je aktivna članica LIBER-a već dugo godina, a ovogodišnjoj LIBER konferenciji prisustovao je online i učestvovao u radudr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke.