Printaj ovu stranu

NARODNA BIBLIOTEKA GORAŽDE I INTERNACIONALNI UNIVERZITET U GORAŽDU

10 Juni 2021 Novosti 844 Views

reerere

 

Velika zainteresiranost bh. biblioteka za uključenje u Kooperativni online bibliografski sistem i servise COBISS prisutna je od samog uspostavljanja sistema (1998). Preduslov za uključenje u sistem temelji se na bogatim fondovima, stručno osposobljenim kadrovima, dobroj informatičkoj infrastrukturi, obezbjeđenju sredstava na mjesečnom nivou za dva istovremena korisnika u iznosu od 114,00 KM. Na putu za uključenje u COBISS sistem najveću prepreku predstavlja pretplata za licence, koje biblioteke često nisu u mogućnosti obezbijediti jer ne dobivaju namjenska sredstva za taj segment. S ovim problemom se ne susreću biblioteke u regionu, jer im sredstva za rad u sistemu COBISS obezbjeđuju nadležna ministarstva. Zato je veliki izazov za sve bh. članice pronalaženje potencijalnih izvora finansiranja.

COBISS sistemom rukovode virtualne biblioteke smještene u nacionalnim bibliotekama. One uključuju biblioteke u sistem, obrazuju kadrove za rad u sistemu i pružaju podršku u svim segmentima rada. Svim bibliotekama koje rade u sistemu COBISS pružena je mogućnost da koriste sve ono što suvremeno bibliotečko-informacijske nauke pružaju. Sistem COBISS se veoma brzo razvija i nastoji da odgovori potrebama biblioteka i korisnika, tako da je edukacija za rad u sistemu permanentna.

U okviru sistema COBISS djeluju 93 bh. biblioteke (svi tipovi osim školskih), a interes za uključenje u sistem je svakim danom sve veći. Sistemom trebaju biti obuhvaćene sve javne biblioteke i, prema Smjernicama Vijeća Evrope, obaveza lokalne zajednice su i online katalozi biblioteka. Ispunjenje ovog uvjeta je jedan od zadataka naše zemlje na putu za učlanjenje u Evropsku uniju.

Veliki interes za uključenje u sistem COBISS pokazale su i fakultetske / univerzitetske biblioteke, jer su online katalozi neophodan uslov za akreditaciju. Osim specijalnih biblioteka koje su članice sistema, naš je cilj učlanjenje i školskih biblioteka u sistem.

Ovaj put ističemo rad Narodne biblioteke Goražde, koja radi u sistemu od 2008. godine i koja je za veoma kratko vrijeme obradila najveći dio građe koju posjeduje (oko 25 hiljada bibliotečkih jedinica, pretežno knjiga) i koja je u svom radu uključila automatiziranu pozajmicu. Prilikom posjete članici sistema COBISS.BH u ovom gradu, posjetili smo i potencijalnu članicu sistema Internacionalni univerzitet u Goraždu. To je biblioteka u nastajanju koja će, uz podršku Narodne biblioteke Goražde, imati mogućnost da nastavno-naučnom osoblju i studentima učini vidljivom građu koju posjeduje. Na putu uključenja u sistem COBISS biblioteci Internacionalnog univerziteta u Goraždu predstoje velike aktivnosti, kako na organizaciji fonda tako u nabavci građe i stručnom osposobljavanju kadra.

Ovo je jedan od primjera kako dolazi do izražaja i kooperativnost biblioteka na putu učlanjenja u sistem COBISS.

U posjeti Narodnoj biblioteci Goražde i Internacionalnom univerzitetu u Goraždu i sastanku sa predstavnicima biblioteke, direktorom Centra za kulturu Goražde, Muratom Fejzićem i rukovoditeljicom biblioteke Muberom Čavčić, kao i generalnom menadžericom Edinom Brutus, izvršnim menadžerom Fadilom Tanjom i bibliotekarkom Senom Vuga, predstavnicima Internacionalnog univerziteta bile su Nevenka Hajdarović, rukovoditeljica Virtualne biblioteke BiH i COBISS.BH, i Dženana Tuzlak, redaktorica Uzajamnog kataloga (COBISS.BH). Gosti su posebno istakli rad i zalaganje bibliotekarke Mubere Čavčić, zajedno sa Munirom Ušanović, na implementaciji sistema COBISS u Narodnoj biblioteci Goražde, ocijenivši to kao lijep doprinos sistemu COBISS.BH. Naredne godine Narodna biblioteka Goražde obilježava sedamdeset godina uspješnog rada.

U okviru Centra za kulturu Goražde smještena je reprezentativna i veoma dobro uređena Muzejska zbirka posvećena značajnim događajima u Goraždu i šire.

U znaku podrške radu i razvoju biblioteka uručena je donacija knjiga.

                                                                                                                                             N. H.