×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 435
Printaj ovu stranu

Opća biblioteka Žepče postala članica sistema COBISS.BH

12 Februar 2021 Novosti 805 Views

Nova članica Kooperativnog bibliotečko-informacionog sistema COBISS.BH postala je Opća biblioteka Žepče i to kao osma članica sistema sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

 

Ugovor o učlanjenju u sistem su potpisali, ispred Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, Virtualne biblioteke BiH, dr. Ismet Ovčina, direktor, i Sabina Malićbegović, direktorica Opće biblioteke Žepče.

Opća biblioteka Žepče je osnovana kao samostalna ustanova 2003. godine, u okviru Doma kulture Žepče. Raspolaže sa oko 23.700 bibliotečkih jedinica, od kojih 198 naslova pripada raritetnim knjigama. U okviru Zavičajne zbirke, osim knjiga koje se odnose na Žepče, nalaze se i 134 knjige žepačkih autora. Prostor biblioteke zauzima oko 200 kvadratnih metara, koji je veoma lijepo opremljen i ugodan za korisnike. Nabavljena je i oprema za potrebe rada u sistemu COBISS od sredstava koje su dobili od Fondacije za bibliotekarstvo Federalnog ministarstva kulture. Knjižni fond se bogati kupovinom, razmjenom i donacijama, a posebno se ističe donacija Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Treba istaći da je u gradu Žepče 1880. godine osnovano čitalačko društvo koje je kasnije preraslo u biblioteku, od koje su nažalost danas ostali samo rijetki tragovi.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su uposlenici Biblioteke i Nevenka Hajdarović, rukovodilac Virtualne biblioteke BiH.