×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 435
Printaj ovu stranu

AMBASADOR GRČKE POSJETIO NUBBIH

17 Decembar 2020 Novosti 754 Views

Ambasador Grčke, Nj.E. Dimitrios Papandreou, posjetio je danas Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine, gdje se susreo s direktorom dr. Ismetom Ovčinom i saradnicima.

Dr. Ovčina je upoznao NJ. E.  Papandreou-a sa aktuelnim stanjem u NUBBiH, naglašavajući posebno uspješnu saradnju sa Nacionalnom bibliotekom Grčke sa kojom NUBBIH ima Sporazum o saradnji.

Tom prilikom, Ambasada Grčke donirala je knjige, za fondove Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, među kojima su: Marija Kalas, Grčko slikarstvo, Prijava Greku, Aleksandar Veliki, Svjetska književnost, itd. Tim povodom istaknuta je obostrana želja da se te aktivnosti nastave, uključujući i nove donacije knjiga i druge građe.

U NUB-u se čuva publikacija na grčkom jeziku te publikacija štampana na hebrejskom jeziku u Solunu, 1564 godine. Ova publikacija je veoma rijetka i istraživači smatraju da se u svijetu nalazi svega 5-6 sačuvanih kopija.

Nj.E. Dimitrios Papandreou upisao se u knjigu utisaka Biblioteke gdje je iskazao značaj razvijanja kulturnih veza između Republike Grčke i BiH.

Razgovarano je i o organizaciji prigodne izložbe koju bi organizirala Grčka ambasada u prostorijama NUBBiH u sljedećih nekoliko mjeseci, zavisno od epidemioloških uslova.

Dr. Ismet Ovčina je zahvalio na posjeti i poklonu i u znak toga dodijelio Zahvalnicu Nj.E. Dimitrios Papandreou. Također, ovom prilikom dr. Ovčina je dodijelio nekoliko naslova iz bogate izdavačke produkcije Biblioteke.