×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 435
Printaj ovu stranu

Ismet Ovčina na godišnjoj Generalnoj skupštini Europeana Network Association (ENA), online sesija

16 Novembar 2020 Novosti 876 Views

11. novembra 2020. godine, održala se prva online Generalna skupština ENA-e.

Europeana Network Association (ENA) snažna je i demokratska zajednica stručnjaka koja radi na polju digitalne kulturne baštine. Ujedinjuje ih zajednička misija širenja i poboljšanja pristupa europskoj digitalnoj kulturnoj baštini.

 

Nakon pozdravnih poruka koje je članovima skupštine uputio Marco de Niet, sastanak  se sastojao od rasprave i prihvatanja Zapisnika sa sastanka Generalne skupštine 2019. godine, Godišnjeg izvještaja 2020., Plana aktivnosti za 2021., Financijskog izvještaja za 2019., Privremenog proračuna za 2021., te  prihvatanja dokumenata i glasanja za nove članove Vijeća. Na skupštini se  pored ostalog i glasalo o sastavu Upravnog odbora za 2021. godinu.

U radu ove značajne Skupštine, aktivno je učestvovao i dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Uz Generalnu skupštinu, Europena je organizovala i svoju godišnju konferenciju (11.11.2020.-13.11.2020.), koja je ove godine bila pod utjecajem novonastale situacije u svijetu, pandemije Covid-19: "Crisis, Change and Culture - Where are we now?” (Kriza, promjene i kultura - Gdje smo sada?).

Konferencija je ponudila mnogo zanimljivih tema i odgovora, a mogla se pratiti uz pomoć ZOOM aplikacije.

Konferencija je dala pozitivne primjere praksi dijeljenja modela i načina prezentovanja sadržaja u digitalnoj eri. Prvobitna ideja konferencije Europeane, kao platforme u kojoj se razmjenjuju ideje i zamisli, dala je produktivne savjete, upute i primjere djelovnja baštinskim ustanova s ciljem njihove prilagodbe kako epidemiološkim prilikama, tako i budućem djelovanju ovog digitalnog doba.

Na ovoj svjetski praćenoj i priznatoj konferenciji, propitivale su se brojne teme - pitanja autorskih prava u digitalnom okruženju, pitanja upotrebe društvenih mreža sa ciljem djelovanja u kulturnom sektoru, granice i mogućnosti baštinskih ustanova koje su sada, u vremenu pandemije, a i u vremenu gdje se korisnici sve više okreću digitalnom okruženju, postavljene pred kulturu i baštinske ustanove, pitanja kulturnog menadžmenta, tehničkih i tehnoloških kapaciteta baštinskih ustanova i dr.

Glavni zaključak Konferencije jeste da se kultura u vremenu pandemije pokazala nužnom silom; ljudi su se okrenuli digitalnoj tehnologiji i komunikaciji kako bi razmijenjivali i promovisali kulturu i okupljali se oko nje. Upravo u ovim elementima, baštinske ustanove moraju pronaći svoje modele i djelovanja i učvrstiti se u društvu i društvenim prilikama.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je aktivna članica EUROPEANE, a digitalizovana građa Biblioteke se može naći na https://www.europeana.eu/en.