×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 435
Printaj ovu stranu

Dr. Ismet Ovčina na godišnjoj Generalnoj skupštini IFLA-e, online sesija

09 Novembar 2020 Novosti 772 Views

2000px IFLA org logo

5. novembra 2020. godine, održala se prva online Generalna skupština IFLA-e.

 

Ovaj sastanak se vodio iz Nacionalne biblioteke Nizozemske (Koninklijke Bibliotheek) u Hagu.

International Federation of Library Associations and Institutions (Međunarodni savez bibliotekarskih društava i ustanova) je vodeći svjetski savez bibliotekarskih udruženja. Neovisna je i neprofitna organizacija posvećena međunarodnoj saradnji i razvoju bibliotekarstva. Osnovana je 1927. godine na međunarodnoj konferenciji u Škotskoj. Danas broji oko 1600 članova iz 150 zemalja diljem svijeta. Sjedište saveza je u Nizozemskoj nacionalnoj knjižnici u Haagu.

Jednom godišnje, svaki put u drugoj državi, održava skupštine na kojima se sastaju bibliotekari iz raznih zemalja, te raspravljaju i razmjenjuju svoja iskustva.

Nakon pozdravnih poruka i otvaranja Skupštine, koju je vodila predsjedateljica Generalne skupštine, Barbara Lison i uspostave kvoruma, usvajanja agende i  zapisnika sa prošlogodišnje Generalne skupštine, učesnici su imali priliku čuti prezentacije i izvještaje koje su za njih pripremili Christine Mackenzie, predsjednica IFLA-e, Gerald Leitner, generalni sekretar, te Antonia Arachova, članica Izvršnog odbora IFLA-e za finansije.

Dio Skupštine je bio posvećen dobitnicima nagrada koje IFLA dodjeljuje pojedincima za doprinos IFLA-i i međunarodnom sektoru biblioteka i informacijskih usluga

Sastanak je završen sa vijestima o budućim svjetskim kongresima i zahvalama svim učesnicima što su našli vremena da budu dio Generalne skupštine IFLA-e u specifičnim uslovima.

Ovoj online Generalnoj skupštini IFLA-e, prisustvovao je i Direktor NUBBiH, dr. Ismet Ovčina.

NUBBiH je aktivna članica IFLA-e, a dr. Ismet Ovčina je bio član Stalnog komiteta IFLA-e za nacionalne biblioteke u periodu od 2011. do 2019. godine.