×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 435
Printaj ovu stranu

Posjeta dugogodišnje direktorice Bosanske biblioteke Chichago mr. Selene Seferović NUBBiH

02 Septembar 2020 Novosti 1095 Views

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, 1. septembra, direktor dr. Ismet Ovčina sa saradnicama Adisom Žero, rukovodiocem Sektora za obradu, prijem i serijske publikacije  i Muamerom Smajić, voditeljicom Zbirke stare i rijetke knjige i rukopisa, ugostio je dugogodišnju direktoricu Bosanske biblioteke Chichago, mr. Selenu Seferović

 

Mr. Selena Seferović, po struci slavista, kćerka je poznatog novinara, historičara i spisatelja Mensura Seferovića i trenutno živi i radi u Americi kao i njen otac. Boravkom u Americi, porodica Seferović svoj život i rad posvetila je promociji kulture, historije, tradicije, države, a posebno promociji i priznavanju bosanskoga jezika. Jedan od najvažnijih njihovih projekata bilo je osnivanje Bosanske biblioteke Chichago, u okviru Javne biblioteke Conrad Sulzer. Nastala je iz potrebe da se na jednom mjestu učine dostupnima publikacije na maternjem jeziku, kako djeci, tako i odraslima. Biblioteka se formirala od poklona knjiga pojedinaca, izdavača te od grantova. U biblioteci se između ostalog održavaju izložbe, promocije, književne večere, projekcije dokumentarnih filmova, druženja, itd. i tako doprinosi da naša kultura i tradicija dođe do izražaja u američkom društvu te da se zainteresovani pojedinci upoznaju sa njom. Na ovaj način uspostavljena je veza između dvije države i otvorila priliku za nove oblike saradnje.

IMG 1254

Dr. Ismet Ovčina sa gostima je razgovarao o mogućoj saradnji i realizaciji projekata. Mr. Selena Seferović, svoj dugogodišnji rad posvetila je istraživanju o bosanskom jeziku i kulturi u Americi. NUBBiH je izrazila želju da  bude izdavač jednom ovakvom značajnom naučno-istraživačkom radu.

U svojim fondovima NUBBiH baštini oko tridesetak djela Mensura Seferovića koji je cijeli svoj život posvetio otkrivanju, istraživanju analizi sudbina i uloga pojedinaca, običnih, malih ljudi naše zajednice, koji su aktivno učestvovali u previranjima i bitkama na tlu bivše Jugoslavije, od početka Drugog svjetskog rata pa sve do danas. NUBBiH, u saglasnosti sa autorom, digitalizirala bi ove publikacije i postavila na platformu svojih Digitalnih kolekcija i tako učinila dostupnoj široj javnosti radove ovog značajnog spisatelja.

Dr. Ismet Ovčina na kraju posjete gostima je poklonio neka od izdanja NUBBiH, uključujući Blago NUBBiH i katalog stare periodike Pisana riječ kroz fondove NUBBiH.

IMG 1261   IMG 1263