×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 435
Printaj ovu stranu

Vodič kroz javne biblioteke u Bosni i Hercegovini

18 Avgust 2020 Novosti 861 Views

korica VODIC Final nova v2U okviru bogate izdavačke djelatnosti, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine objavila je publikaciju Vodič kroz javne biblioteke u Bosni i Hercegovini. Kroz navedeni Vodič, javnosti je predočena trenutka slika o jednom od najznačajnijih segmenata bosanskohercegovačke kulture, obrazovanja i nauke, te su ujedno i pojedinačno predstavljene bibliotečke ustanove iz cijele Bosne i Hercegovine. Jednako tako, Vodičem se nastojalo promovisati i afirmisati biblioteke i bibliotekarstvo koje je jedna od vrlo važnih profesija u službi društva i njegovog razvoja.

Vodič donosi vrlo precizne podatke o javnim bibliotekama u Bosni i Hercegovini, o načinima organizacije tih biblioteka, prostoru, opremi, kadru, fondovima, uslugama i informacionim sistemima, edukacijama bibliotekara i korisnika, te strukturi i broju korisnika. Sadržajno i tematski sveobuhvatno djelo - Vodič kroz javne biblioteke u Bosni i Hercegovini pripremili su Mr. sci. Zijada Đurđević-Alidžanović, Dr. Ismet Ovčina i Adisa Žero, viši bibliotekar. Namijenjen je širokom okruženju - korisnicima bibliotečkih fondova, bibliotekarima i bibliotečkim djelatnicima, izdavačkim i knjižarskim preduzećima i djelatnicima, piscima, naučnim i istraživačkim radnicima, naučnim institucijama, ustanovama kulture i obrazovanja, medijskim kućama, ali i nadležnim organima vlasti na svim nivoim organizovanja koji su odgovorni za osiguravanje uvjeta za normalno funkcionisanje ovih ustanova, ali i široj javnosti koja se bavi problematikom i razvojem bibliotečke djelatnosti u Bosni i Hercegovini.

U izradi ove publikacije učestvovao je veliki broj bibliotekara i bibliotečkih djelatnika iz javnih biblioteka Bosne i Hercegovine, čime se iznova potvrđuje da vrijedni bibliotečki djelatnici širom Bosne i Hercegovine hvataju korak sa savremenim trendovima, tehnologijama i metodama rada.