×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 435
Printaj ovu stranu

Posjeta ambasadorice Republike Austrije u BiH

13 Mart 2020 Novosti 1386 Views

Austrijsku biblioteku u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, nedavno su posjetile aktuelna ambasadorica Republike Austrije u BiH, Nj. E. dr Hartmann i direktorica Austrijskog kulturnog foruma, gđa. Kernthaller.

Goste su primili, voditeljica mr. Adelaida Grabovica, prof. dr. Vahidin Preljević sa Filozofskog fakulteta UNSA i lektorica Rebekka Zeinzinger.

Tema sastanka između ostalog obuhvatila je rad Austrijske biblioteke, nabavku knjiga te redovne aktivnosti ove biblioteke.

Austrijsku biblioteku, u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, najčešče posjećuju i posuđuju knjige, studenti Filozofskog fakulteta, ali i vanjski korisnici.

Fond austrijske biblioteka broji preko 6000 bibliotečkih jedinica.

Uz podršku Austrijske ambasade u Sarajevu, a u organizaciji saradnika Austrijske biblioteke, redovno se održavaju  književne večeri poznatih i aktuelnih austrijskih autora, promocije, filmske večeri i predavanja, što je medijski propraćeno i promovirano na facebook i web stranici NUBBiH.

Pored redovnih aktivnosti, Austrijska biblioteka redovno organizira i prima grupne posjete iz Austrije, posebno književna društva i studentske grupe iz Austrije, koji prostorije Biblioteke koriste za radno-konsultativne sastanke i prezentacije. Također, Austrijsku biblioteku redovno posjećuju predstavnici Austrijske ambasade u Sarajevu i Austrijskog kulturnog foruma sa kojima Nacionalna I univerzitetska biblioteka Bosne I Hercegovine ima uspješnu dugogodišnju saradnju.